Пламен Димитров: Икономиката позволява минималната заплата да стане 400 лв.

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Европейската конфедерация на профсъюзите предлага пакет за стимулиране на индустрията за следващия програмен период на стойност 250 млрд. евро. За последните няколко години в Европейския съюз бяха похарчени около един трилион евро, за да бъдат спасени банките в Европа, каза в студиото на "Още от деня" председателят на КНСБ Пламен Димитров. Толкова не се събират от укрити данъци, поясни още той. На този фон една от основните идеи, която опитва да промени политиката на европейско ниво,  е да се стимулира европейската индустрия с един мощен пакет, хоризонтален при това, каза председателят на КНСБ. Той е за всички държави - членки на ЕС. За тези финанси ще се играе с проекти. За мен това е и политически въпрос, а не само на бизнеса и неговия капацитет, подчерта Пламен Димитров и  допълни, че лобирането на политическо ниво не трябва да се подценява, защото инвестициите следват политическия гръб на държавата. Автомобилният клъстър, който започна да се развива сам по себе си, без държавна подкрепа и продължава да расте, ако бъде свързан по някакъв начин с големите производители, макар и като подизпълнител, това би дало друго измерение на нашата индустриализация, коментира синдикалистът.

Според Евростат 47% от средноевропейското ниво произвежда българската индустрия, 25% е средната работна заплата в индустрията по паритет на покупателна способност, 67% е средното ценово равнище на хранителните стоки в България, като някои са на 100%, че и отгоре, цитира данните Пламен Димитров.

На 28 април министър-председателят ще има възможност да чуе нашите анализи, нашите предложения в дълбочина и заедно с работодателите да стигнем до конкретиката - къде може да се вдигнат заплатите, в кои сектори и с колко.

Индексът за увеличение на заплатите трябва да бъде договорен съобразно индексите на дадените сектори, подчерта председателят на КНСБ.

Икономиката позволява минималната работна заплата да стане 400 лв. от следващата година, под 50% от средната, заяви Пламен Димитров.

Акценти