Пламен Манушев: Европа да преодолява бежанския натиск като единен организъм

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В студиото разговаряме за защитата на границата и опасността от бежански натиск. В студиото е депутатът от ГЕРБ, адмирал от резерва Пламен Манушев. Той е бивш командир на военноморските сили, бивш началник на отбраната и бивш военен аташе в Лондон.

Според Манушев вчерашното посещение на Борисов и Виктор Орбан на границата ни с Турция преди срещата на Европейския съвет в Братислава е била сигнал за това, че Европа започва да мисли като едно цяло, включително по охраната на външните й граници. Според него идеята е била на тази среща да се отиде с предварителна подготовка по проблема за опазването на външните европейски граници с цел да се предизвикат общи действия в тази посока "като един организъм, като една организация", а "не всяка държава да търси начини сама да се справя".

Докъде може да се стигне с охраната на границата от армията? По думите на Манушев засега страната ни се справя с охраната на южната ни граница, но това "ни коства много сериозни усилия на личния състав и ни коства много финансови средства". "Сега охраняваме границата главно самостоятелно като в това участват, знаем, гранична полиция, жандармерията и българската армия, и изграденото преградно съоръжение". Помощ оказват и 107 гранични полицаи от ФРОНТЕКС на българо-турската и българо-сръбската граница. Те са своя техника, те са на възлови места като КПП.

Какво можем да очакваме още от армията по защитата на границата? Според адмирала армията би могла да предостави още ресурс от редовете на военноморските сили в района на Черно море, "тъй като те имат кораби, технически средства, системи за наблюдение" и много повече, но това струва пари и тази охрана отнема много средства, които са предвидени за бойна подготовка и други дейности. Благодарение на "промените в закона, армията сега участва в охраната на границата" и с "толкова, колкото й поискат".

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад