Триградските ферми и тяхното оцеляване

Предаване: Бразди, 30.06.2018

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Триград. С красивото си ждрело, пещерите и мурсалския чай. Едно село, която успя да се утвърди на туристическата карта у нас и в Европа, но не успява да избегне съдбата си на планинско село в България. ОТ "Бразди" посетихме единственото стадо в района, ако не броим 30-ината дворни крави и конете за туристите. Фермерът, случайно или не, е кметът на селото Цветан Славков.

В малката семейна мандра за производство на кашкавал оптимизмът за бъдещето на Триград и пазара на планински продукти е умерен. Млякото в Родопите се събира лъжичка по лъжичка все по-редеещите семейни ферми с по няколко жвотни - от отдалечени села и по лоши пътища. Правят продукт с висока себестойност, който се налага трудно на пазара. Оцеляват, защото все пак продуктите с високо качество се търсят.

Красивата плантация с мурсалски чай принадлежи на един от малцината млади хора, които са решили да изкарват хляба си в планината. И той обаче не може да отличи категорично на пазара своята продукция, въпреки уникалните й свойства.