По пътя към Брекзит - думата на анализаторите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според Милен Керемедчиев предложението за споразумение между ЕС и Великобритания няма да мине в британския парламент. Депутатите ще го отхвърлят.

"Каквото и гласува след няколко часа британският парламент всъщност няма позитивни ходове на госпожа Мей... Например, ако парламентът гласува ЗА тази сделка,... това не означава автоматично, че от ... 30 март Великобритания да е извън ЕС. Всъщност трябва да е ясно на вашите зрители, че няма крайно споразумение за излизане на Великобритания от ЕС. Има един транзитен период който е до края на 2020 г. с възможност за удължаване, в който Великобритания при тези условия ще продължава да внася своите вноски в европейската хазна. няма да има право на глас, няма да има евродепутати, но тя ще продължава да бъде част от търговско споразумение, т. е. за тези твърди привърженици на Брекзит трябва да е ясно, че Великобритания в следващите няколко години със или без споразумение няма да излезе от ЕС."

Зинаида Златанова смята, че предложението ще бъде отхвърлено в парламента с много гласове, както прогнозират в момента анализаторите в Обединеното кралство. Какво следва при такова развитие на нещата? Говорител на Тереза Мей е казал днес, че тя смята да извади кралството от ЕС независимо от изхода на гласуването тази вечер и е веднага започва да работи отново в тази посока. Това би означавало, че британският премиер ще се върне в Брюксел да предоговаря споразумението с ЕС. И още, ако парламентът отхвърли споразумението, това би означавало, че правителството ще има повече време, отколкото всички си представяме. Процесът ще бъде дълъг, но в този транзитен период ще има нови шансове и ново разпределение. Ще има нов европарламент, нова Европейска комисия. В известен смисъл англичаните биха имали полза да изчакат.

Златанова очерта три възможни варианта:

"Имаме сделка, което е почти невероятно, т. е. одобряване на сегашната сделка. Имаме Брекзит без сделка и третата опция е нов референдум."

А що се отнася до прогнозите за Ноу Брекзит, да няма излизане от ЕС изобщо, това, според нея, е невъзможно без да има повторно допитване до народа.