Подкрепяте ли предложението на президента заедно с предстоящите избори да се проведе и референдум за изборните права? Финални данни

В предаването
Всички броеве

Какво ще направи парламентът след инициативата на българския президент за провеждане на допитване до народа за изборните права? Да има ли референдум заедно с местните избори на 25 октомври? Дискусия в предаването „Референдум“ с Димитър Лазаров от ГЕРБ, Мая Манолова – „БСП лява България”, Найден Зеленогорски – “Реформаторски блок”, Станислав Анастасов – ДПС, Димитър Байрактаров – “Патриотичен фронт”, Илиан Тодоров – “Атака”, Мариана Тодорова – АБВ.

Тази вечер “Алфа Рисърч” тества обществените нагласи с въпроса: „Подкрепяте ли предложението на Парламента заедно с предстоящите избори да се проведе и референдум за изборните права?“

vlcsnap-2015-06-09-23h49m41s163Димитър Лазаров, депутат от ГЕРБ и член на правната комисия: "Като представител на политическа партия ГЕРБ, аз мисля, че ние още при събирането на подписка и при предната инициатива на президента за провеждане на референдум с тези въпроси участвахме в събирането на подписите. За съжаление 42-рото Народно събрание тя не беше одобрена – беше отхвърлена. Аз съм сигурен, че сега тази инициатива ще бъде гласувана и ще бъде проведен референдума в съответните срокове и с местните избори“.

vlcsnap-2015-06-09-23h56m33s175Мая Манолова от "БСП лява България”, заместник-председател на правната комисия: „БСП сме за провеждането на референдуми по важни за хората теми. Самият факт, че действащият закон за референдумите беше предложен от депутати от БСП и беше приет в 40-тото Народно събрание, в което бяхме най-голямата парламентарна група, е доказателство за това. Първият референдум в най-новата ни история също беше иницииран с подписка от БСП – референдума за Белене, така че ние ще подкрепим провеждането на референдум, както го направихме и в предното народно събрание по въпроса: „Съгласни ли сте да бъде въведено задължително гласуване?“… Що се отнася обаче до смесването на референдума с местните избори, смятам че това не е толкова добра идея, защото референдумът не е просто гласуване… Но въпреки това ние ще подкрепим провеждането на референдум на есен заедно с местните избори“.

vlcsnap-2015-06-10-00h05m18s36Найден Зеленогорски:„Реформаторският блок подкрепя национални и местни допитвания и трябва да свикнем с тази мисъл, че все по-често ще се обръщаме към хората по важни за обществото теми, за да чуем тяхното мнение директно, т. е. за нас е необходимо да се проведе този референдум заедно с  местните избори сега. Не бих казал, че липсва време, за да могат да се чуят всички позиции по въпросите“

vlcsnap-2015-06-10-00h10m23s34

Станислав Анастасов:„Ние от ДПС сме за допитването до народа, но не сме за това народът да се ползва като параван за популистки напъни и някои политически субекти да бягат от собствената си политическа отговорност“.

vlcsnap-2015-06-10-00h15m30s22

Димитър Байрактаров: „Няма по-хубаво от това да чуеш мнението на българския народ, но като хора с опит ние знаем, че трябва да има една наистина много сериозна разяснителна кампания и второто, което е изключително важно, с което ще се съглася с г-жа Манолова, че не могат да се смесват различни тези и философии, когато ще се провеждат не по-малко важни местни избори. Освен всичко, важно е какви ще бъдат поставените въпроси в този референдум за разглеждане от народа. Така както ги видяхме, те не само че трябва да бъдат редактирани, а аз бих казал, че позициите на Патриотичния фронт е, че два от тези въпроси трябва да отпаднат, защото те към този момент са несъстоятелни и са опасни“.

vlcsnap-2015-06-10-00h24m00s11Илиан Тодоров от "Атака": „Болните моменти в нашата страна са съвсем други и ако се прави референдум, не е ли по-добре да направим един референдум дали България да не развали всички тези концесии, които в момента ограбват държавата ни, и ние губим по 27 млрд. лв. на година и хората нямат какво да ядат – това не е ли по-важно или е по-важно как ще се гласува.“

vlcsnap-2015-06-10-00h26m57s247Мариана Тодорова: „АБВ подкрепя провеждането на референдума и то с местните избори, тъй като няма по-удачна тема от това да попитаме хората за техните изборни права и то в условия, когато намалява интересът към политиката и избирателната активност пада. Друг е въпросът дали ще се реализира референдума – той ще се реализира, но най-вероятно няма да е валиден, тъй като сега действащият закон е доста рестрективен".

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад