Полезните свойства на витамин Д

Предаване: 100% будни, 27.02.2020

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Напоследък все по-често чуваме за загадъчния и изключително необходим за организма ни витамин Д - витаминът на слънцето. Защо и в какво количество ни е нужен и как да си го набавяме през зимата?

Защо се оказва, че това той е една от най- добрите превенции за грип и дори според думите на проф. Кантарджиев може да ни спаси от коронавируса, ще поговорим с един от най – запознатите специалисти по темата д-р Мария Николова.

Витамин Д, известен като “слънчевия витамин”, e мастноразтворимо съединение, съставено от витамин Д1, Д2 и Д3. Това не е обикновен витамин, а стероиден хормон, който има способността да влияе на около 2000 гена в човешкия организъм. Пример за важен ген, който витамин Д регулира, е способността на организма да се бори с инфекции и хронично възпаление. Той също така произвежда над 200 антимикробни пептида, най-важният от които е кателицидин, естествено срещащ се широкоспектърен антибиотик. Това е едно от обясненията защо витамин Д е толкова ефективен срещу настинки и грип. Витамин Д е полезен и за поддържане на здрави кости и зъби. Голям брой проучвания доказват, че може да предпази от заболявания като рак, диабет тип 1 и 2, множествена склероза, а неговият продължителен дефицит да е техен катализатор.

Д-р Мария Николова има над 30 участия в научни публикации у нас и в чужбина. Интересите й са в областта на нутригеномиката и нутригенетиката, борбата със затлъстяването, метаболитните заболявания и т.н.

А изследването на лечебните свойства на витамин Д и цялостното му влияние върху организма е в основата на едно от най-новите й научни изследвания. Ето защо поканихме именно нея по темата.

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад