Посланията на Ангела Меркел. Коментарът на анализаторите

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според Мария Стоянова посещението на гераманския канцлер у нас се е състояло в изключително тежък момент във вътрешнополитически смисъл, защото Меркел е дошла в качеството си на служебен канлер. След изборите от септември Германия е стагнирана от правителствена криза. Тя се появи в Париж, а введнага след това в София само ден преди социалдемократите да заседават и да вземат решение за започване на преговори за съставяне на правителство. А тази новина, по думите на Стоянова, облекчава в известна степен цяла Европа.

Разговорите на Меркел в Париж са били свързани на първо място с честването от подписването на Елисейския договор след Втората световна война. От друга страна тези разговори са били "смазване на германо-френския мотор". Стана ясно, че през март двете страни планират да представят документ с инициативи за реформи. Затова е било логично канцлерът да дойде в софия, за да информира европейското председателство за тези договорености и какво предстои отттук нататък в европейския дневен ред.

По отношение на знаците, които дава или не посещението на германския канцлер, проф. Ивайло Дичев изтъкна, че не можем да очакваме, че Меркел ще дойде да ни каже какво да правим.

Проф. Ивайло Дичев - преподавател по културна антропология в Софийския университет:
"Европа няма началник. Няма как да се проведат някакви политики. Няма суверенитет, европейски... Това е една мъглявина от интереси, езици, култури... Защо Меркел подкрепя Борисов? Защото тече в момента реформа на ЕС и е много важен тоя глас на подкрепа за това, което те с Макрон правят. В момента имаме разцеплението изток - запад. Вишеградците, най-вече полша и Унгария много брутално тръгнаха с антиевропейска политика. къде ще застанем ние? дали с тях ще вървим или ще подкрепим тоя план - това е много важно. Това е пазарлъкът..."

Европа е един клуб, в който се правят коалиции, групи и ще бъде добре ако ние бъдем в групата на големите и силните, за да се присъединим към центъра, смята Дичев.


В отговор на въпроса за знаците от посещението на меркел Даниел Стефанов отбеляза, че както Германия, така и Европа имат нужда от добро ротационно председателство, което се представлява от Борисов. Анализаторът подкрепи мнението на Дичев за наличието на разцепление между изток и запад. Борисов има тези, по които се доближава до Вишеградската четворка и такива, които са силно разделящи в съюза, като темата за миграцията и бежанците. Затова Меркел би искала да е сигурна, че Борисов няма да е там, смята Стефанов.

Целия разговор в студиото можете да проследите във видеооткъса.