Последният път към дома

Кой прибра духа на Поета-войник Димчо Дебелянов у дома ....

Държава: България
Година: 2019
Времетраене: 25 минути
Последният път към дома
За продукцията

Сценарист и режисьор: Мариан Маринов

Оператор: Христо Боев, Иван Китанов

Видеограф: Спас Спасов

Звук: Мария Радева

Кой прибра духа на Поета-войник Димчо Дебелянов у дома ....

"Ако загина на война, жал никого не ще попари/ - изгубих майка, а жена не найдох, / нямам и другари". Димчо Дебелянов, "Сиротна песен"

Ротният убиха....

"...И тялото му лежало там до вечерта на бойното поле, на левия бряг на Струма. 10 години по-сетне във вестниците се яви едно съобщение, че гробът на Димчо в Демир Хисар /това вече беше в Гърция/ /бил заличен. Простият дървен кръст с името на Поета го нямало - махнат и изхвърлен. И тръгнахме да си го приберем - братът на Димчо - Илия Дебелянов, писателите Димитър Подвързачов, Георги Райчев и моя милост Невена Буюклиева - артистка от Народния театър. Та, викам си, да ви разкажа тази история, че като гледам сега как ги махате от учебниците един по един. И все питам дали не сте махнали и Димчо. Не сте, нали?..."

"Не бива да се забравя де почива завинаги онзи, който и днес буди вяра в нашето племе, най-главно в неговата способност сред най-тежки страдания и при невъзможни условия да твори културни ценности".

Филмът пресъздава историята с пренасянето на тленните останки на поета Димчо Дебелянов от Демир Хисар до Копривщица след новината за заличаването на гроба му.

Разказът се води от името на актрисата Невена Буюклиева, по чиято инициатива тогава започва събирането на необходимите средства и са направени постъпките пред гръцките и българските власти.

На делегацията е отпуснат "бързолетен" автомобил, с който те стигат до гръцката граница. А после отиват до двора на църквата в Демир Хисар, където изкопават костите и Илия Дебелянов разпознава тленните останки на брат си. Следва обратното и последно пътуване на Поета-войник към дома....

Невена Буюклиева

Паметникът на Димчо Дебелянов в църквата в Копривщица е от скулптора Иван Лазаров.

Каменната жена

Каменната жена на Иван Лазаров