Невена Буюклиева /125 години от рождението на актрисата/

Актриса с идеали и с мисия

Държава: България
Година: 1994
Времетраене: 23 минути
Невена Буюклиева /125 години от рождението на актрисата/
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Петър Петров
Режисьор: Дора Ангелова
Оператор: Живко Здравков
Продуцент: БНТ

Филмът разказва за голямата българска актриса Невена Буюклиева - една от основателките на Художествения кръжок "Живо слово" през 1926
и жената, която организира пренасянето на тленните останки на Димчо Дебелянов от Демир Хисар /Гърция/ в България, през 1931. С нейна помощ са събрани средства и за паметника на Каменната жена от Николай Лазаров.


Невена Буюклиева е родена на 11 февруари /стар стил/ 1896, в София, Княжество българия. Историята започва със спомени за детството - от атмосферата в къщата на семейство Буюклиеви в Копривщица, минава през вдъхновението и стига до сцената на Народния театър с постановката "Дванайсета нощ" на Шекспир. Невена Буюклиева е сред поколението в българския театър от едно легендарно време - Адриана Будевска, Христо Ганчев, Златина Недева, Сава Огнянов, Кръстьо Сарафов. Архивите представят фотоси от ролите й - като Царица Теодора, Мария Стюарт, Васа Железнова, в постановките "Когато гръм удари", "Вражалец", "Ромео и Жулиета", "Себастиан и Виола" и последната - в "Службогонци".
Умира на 2 юни 1966 в София.
Зад кадър звучат откъси от "Така блестят звездите" на Ирина Тасева и "Моят живот" на Невена Буюклиева.

"Последният път към дома"

Каменната жена на Иван Лазаров

Павел Павлов, Въжделените актриси |СВИДЕТЕЛСТВА - 2020, Брой 3

Акценти