Правосъдие и обществено доверие

Правосъдие и обществено доверие
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Как може да се върне чувството за справедливост и доверието в правосъдието у хората - този разговор започна миналия вторник в студиото на "Референдум" и продължава и в това издание на предаването. Скандалите във ВСС от последните дни допълнително усложниха ситуацията, а и сме в очакване на и официалната оценка от Брюксел. Първите реакции на българските институции и политици, обаче, изпревариха публикуването на евродоклада - ГЕРБ и Реформаторският блок призоваха ВСС да се саморазпусне.

В студиото на предаването по темата дискутираха прокурори, съдии, юристи и журналисти - съдията в Софийски апелативен съд Весислава Иванова, представител на Съюза на съдиите в България, прокурорът във Военно-апелативната прокуратура Евгени Иванов – председател на Асоциацията на прокурорите в България, почетният професор и преподавател в НБУ Екатерина Михайлова, доц. Атанас Семов - преподавател по европейско право в СУ и заместник-председател на Асоциация по международно право, Слави Ангелов - главен редактор на в. "168 часа" и дългогодишен криминален и разследващ журналист, и журналистът от в. "Сега" Светослав Терзиев.

 vlcsnap-2016-01-26-21h23m03s69В дебата с блиц интервю се включи и депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров - член на Правната комисия и председател на Временната комисия за промени в Конституцията. Търпението на обществото, доверието към ВСС се изчерпа, скандалите рушат доверието към съдебната власт изобщо, каза той и подчерта, че политическата декларация на ГЕРБ с искане ВСС да се саморазпусне не е свързана с очакваното оповестяване на евродоклада.

vlcsnap-2016-01-26-21h13m34s254Съюзът на съдиите в България от доста време излиза с последователни позиции по повод конкретни скандали, генерирани от ВСС, и с искания за оставка, каза Весислава Иванова. Черновата на евродоклада вече беше обсъдена и там се посочват три възлови проблема - работата на ВСС, отсъствието на политическа воля за реформи и корупцията, която продължава да е на високо ниво и България не се справя с нея, отбеляза съдията.

vlcsnap-2016-01-26-21h14m41s163За Евгени Иванов евентуалното саморазпускане на ВСС няма да помогне на администрирането на съдебната система в момента. ВСС има много задължения към управлението на работата на магистратите. Съветът не може просто да спре да работа, подчерта той и добави, че е изненадан от политическата реакция на управляващите. "Със сигурност няма да се отрази добре на работата на цялата съдебна система", категоричен бе прокурорът.

 vlcsnap-2016-01-26-21h16m25s176Екатерина Михайлова пък припомни, че и в миналото е имало подобна ситуация. "Преди години членове на ВСС  подадоха оставките и не продължиха да работят в статут на членове в оставка, просто се прекрати техния мандат. Но тук, извън юридическия казус, по-важното е защо в момента този въпрос се поставя", отбеляза тя и добави, че ако е имало истинско намерение да се прекрати мандата на този ВСС, това е трябвало да стане преди месец.

vlcsnap-2016-01-26-21h18m10s204За доц. Атанас Семов искането на оставка на ВСС е закъсняло. "Очаквам утре на редовното заседание поне четирима от ВСС да подадат оставка. Зная, че някои от тях отдавна имат подобна нагласа. След поредицата от скандали, грешки и други абсурдни ситуации мисля, че положението е неудържимо", заяви юристът. И във ВСС, и в съдебната система има много стойностни хора, подчерта той и добави, че компрометирането на съдебната власт е много опасно за държавата.

http://bnt.bg/predavanyia/referendum/pravosa-die-i-obshtestveno-doverie/attachment/vlcsnap-2016-01-26-21h19m45s125Според Светослав Терзиев е неуместно да се твърди, че с политически декларации управляващите се опитват да променят нещо в констатациите на евродоклада. Призивът за саморазпускане има друга цел - да се намери изкупителна жертва, за да няма поражения в по-широк план. За да няма трусове в изпълнителната власт, която има отношение към съдебната реформа, енергията се насочва към ВСС, коментира журналистът и отбеляза, че политическата декларация може да се разглежда и като подадена ръка към Брюксел.

vlcsnap-2016-01-26-21h18m54s131За Слави Ангелов няма нищо пристеснително, ако този ВСС спре работа, това няма да се отрази върху работата на съдебната система. Състоянието ѝ е катастрофално и това дори може да окаже положително въздействие, каза той. Според него призивът за оставка е опит да се изпусне парата и да се прехвърли цялата отговорност за проблемите с правосъдието у нас върху ВСС. Като отзовем този ВСС, обаче, какви гаранции имаме, че политическата система, която функционира в момента, ще избере качествени хора, които да работят честно, попита журналистът.

vlcsnap-2016-01-26-21h35m50s78

На въпрос "Според Вас докладът на Европейската комисия за напредъка на България в сферата на правосъдието и вътрешния ред ще бъде:..." 25.5 на сто от запитаните отговарят, че ще е "по-скоро позитивен", 72.8 очакват да е "по-скоро негативен", а 1.7% нямат мнение.

vlcsnap-2016-01-26-22h06m27s228Каква е Вашата оценка за напредъка на България в сферата на правосъдието и вътрешния ред? На този въпрос 12.3% отговарят с "по-скоро позитивни", за 86.8 на сто е "по-скоро негативна", а 0.9 нямат мнение.

 vlcsnap-2016-01-26-22h34m03s144

На въпроса "Кое би повишило доверието в съдебната система?" 70.2 на сто от отговорилите искат присъди по високите етажи на властта, 62.6 - равенство пред закона за всички, 53.2 - бързи присъди по битовата престъпност, 49.4 - ефективни присъди по знакови дела, а за 27.2% решението е в подобряване работата на управляващите ѝ органи.

vlcsnap-2016-01-26-22h44m40s188Подкрепяте ли предложението ВСС да се саморазпусне? Това беше основният въпрос, по който "Алфа рисърч" тества обществените нагласи в реално време. 67% от участвалите в допитването отговориха с "да", 22.5 - с "не", а 10.5 на сто нямаха мнение.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад