Преброяване на дивите зайци

Фейлетон на село - за абсурдността на поредното мероприятие "отгоре" и житейските проблеми на хората "долу"...

Държава: България
Година: 1973
Времетраене: 69 минути
Преброяване на дивите зайци
За продукцията

Комедия

Сценарий: Георги Мишев

Режисьор: Едуард Захариев

Оператор: Венец Димитров

Музика: Кирил Дончев

Художник: Кольо Гецов

В ролите: Ицхак Финци, Филип Трифонов, Никола Тодев, Евстати Стратев, Тодор Колев, Георги Русев, Мая Драгоманска, Стефан Бановски, Спас Захариев, Виктория Манова и др.

След ежедневни неуспешни опити за "преброяване на дивите зайци" в село Югла, командированите статистици си тръгват обратно към София с кола, пълна със....зеле..

Сатирична комедия, насочена срещу бюрократичните и псевдопатриотични прояви на хората в съвременния живот.

Ръководени от чиновника Асенов, в разгара на земеделската работа, хората от село Югла тръгват да преброяват дивите зайци в землището. Макар че всичко се върши със старание, броят на зайците остава неизвестен. За целта в село Югла пристига статистикът Асенов с младия си помощник Трифонов.

Специалистът бързо събира комисия от селото и съставя план за действие. Командированите отсядат в дома на кмета Тодев, настанени от домакинята в семейната спалня. Това доста смущава младия Трифонов, но Асенов невъзмутимо намазва остатъците от косата си с яйце и си ляга. На сутринта членовете на комисията по преброяването се събират на площада. Ловецът Колев нахлува в училището заедно с кучето си и измъква учителя Стратев от час. Ветеринарят Русев лекува ранен кон, но статистикът го подкарва заедно с останалите.

Към комисията се присъединява и дядо Станко с кравата си Розка. Най-накрая всички стигат до първия си обект - нива с цвекло. Обградили я отвсякъде с мрежа, мъжете тръгват в редица със страшни викове. Но в мрежата не попада нито един заек. След кратък размисъл преброителите се отправят към зеленчуковата градина. Всичко отново се повтаря,полето еква от крясъци, ловецът час по час стреля във въздуха, но мрежата остава празна.

Междувременно Трифонов е изчезнал. Асенов го открива при младата акушерка Красимира. През това време останалите са сложили богата трапеза на поляната. Ракия и вино покачват градуса на настроението. Отново се разнасят викове и изстрели. Привечер статистиците потеглят доволни към София, натоварили колата си със... зеле.