За Георги Мишев и киното

Писател без компромиси и флиртове с публиката. Затова и любимите филми на българските зрители са по сценарий на Георги Мишев!

За Георги Мишев и киното
За продукцията

Импресия

Сценарист и режисьор Коста Биков
Продуцент: БНТ

Клишетата изобщо не важат за психолога на българския бит и душевност - писателят Георги Мишев, освен ако не служат за осмиване на обществото в неговите трайни и точни наблюдения. Историята на Георги Мишев в киното не е любовна, а образно изследователска в "малкия голям свят на човека" - с комплекси, предразсъдъци, страсти, норми и илюзии, създавайки жива картина на живота от града и на село.

Импресията "За Георги Мишев и киното" предлага кратък преглед с незабравими фрагменти от филмите по литературни произведения и сценарии на Георги Мишев - "Матриархат", "Преброяване на дивите зайци",

"Момчето си отива", "Не си отивай", "Ако не идва влак" , "Вилна зона", "Патриархат", "Дами канят", "Самодивско хоро", "Дунав мост"...

Всеки от филмите е с нещо любим и цитиран от критици и зрители - с крилати реплики и моменти от човешката нелепост, вдъхновение или несрета - понякога с тъга, друг път - с усмивка.

Затова и любимите срещи на българските зрители са с герои и сюжети по сценарий на Георги Мишев!

И както Георги Мишев лично оценява: "Най-истинският документ за човека и времето остава киното" - и с качествата, и с недостатъците му.

Златна Романова

Портрет с думи: Георги Мишев на 80| БНТ, Рецепта за култура

"Mиp нa cтpaxa ни" – нoвaтa ĸнигa нa Гeopги Mишeв| БНТ, Kyлтypa.БГ

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад