Преди финала на кампанията "Будител на годината" за 2018 година

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Специално жури имаше задача да определи сред номинираните 10-те имена в кампанията за 2018 година. През месец октомври в ефира на БНР и БНТ бяха представени всички "будители", а на специално създадена платформа в сайта bnr.bg можеше да гласувате за тези, чиято работа искахте да подкрепят лично.

Церемонията "Будител на годината" за 2018 година ще се състои тази вечер - 1 ноември, а БНТ1 ще излъчи награждаването на 4 ноември - неделя, от 13:00 часа.

В Деня на народните будители в студиото на "Култура.БГ" гостуваха журналистката Ива Дойчинова и юристът проф. Огнян Герджиков - член на журито.

"Денят на народните будители става все по-значим празник, защото без народната свяст, без култура, без образование, без възпитание, ние сме за никъде. Затова е великолепно, че има такива инициативи като "Будител на годината", едно авторитетно жури, смея да кажа, което отговорно е поело тази мисия", каза проф. Герджиков.

Според него изборът не е бил лесен, но е имало "една много безспорна кандидатура".

"Малко хора си дават сметка, че има такива истински будители в днешно време. Малко се чува за тях и затова е хубаво в предаване като вашето да се чуе, че има хора, които без да жалят сили, от сърце правят неща, истински достойни за уважение", добави той.

За Ива Дойчинова това, което обединява "будителите", е, че те са "нещо малко „въпрекисти“, те са асистемни играчи".

Те правят нещо, което никой друг не е направил. Те не искат слава, подчерта журналистката.

По скайп в разговора се включи и проф. Минко Балкански, който беше единодушно избран от журито за "Будител 2018". Научавайки новината, проф. Балкански сподели:

"Вълнувам се, защото за мен това е нещо ново. Приятно е да го чуя. Важното е не за мен, важното е младите да чуят, че има хора, които се грижат за тях."

Какво казаха още гостите в студиото, както и проф. Балкански вижте във видеото.

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад