Преди лятото: Ще има ли консенсус между институциите и туристическия бизнес

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Полина Карастоянова коментира предстоящите промени в Закона за българското Черноморие, които са доста оспорвани и тревожат работещите в туристическия сектор. Тя обясни, че промените са били подготвени от работна група с представители на Министерството на туризма и представители на Националния борд по туризъм .

Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм: "След като едно предложение постигне необходимия консенсус между Министерството на туризма и бизнеса и влезе в Народното събрание, има възможност между първо и второ четене да се правят промени, които в конкретния случай имат и партиен, и спекулативен, и конюктурен характер, в никакъв случай не отразяват консенсусната позиция от страна на бизнеса, която в периода от време на подготовката беше постигната."

Според нея туристическият бизнес иска предвидимост и последователност в законодателството и в работата с държавните институции. Карастоянова определи Министерството на туризма като естествен съюзник на бизнеса и похвали работата на министъра за добрата работна среда за решаването на проблемите. В същото време тя подчерта наличието на голям брой интереси, често противостоящи си. Винаги обаче има различни гледни точки и критерии, с които да търсим отговорите, не бива да обявяваме "мораториум върху новите проекти", заради голямата леглова база, смята Карастоянова. тя се обяви за по-високи критерии и изисквания, включително към екосъбразността на материалите, с които се строи, и към визията на сградите.

Димитър Попов - от Асоциация на българските туроператори и туристически агенти: "Във връзка с тези поправки нашата асоциация се подписа против тях с главния аргумент, че не трябва да се застояват и останалите незастроени части от Черноморието. Ние в момента работим в условия на свръхкапацитет на леглова база, така че нова леглова база е абсолютно ненужна. Легловата база на българското Черноморие далеч превишава капацитета на плажната ивица."

Попов добави, че има висока категория леглова база и въпреки това тя не се ползва, няма персонал за тази база. За 4- и 5-звездни хотели не може да се намери висококатегориен персонал. Той вижда в презастрояването основната причина за всички други проблеми. При свръхпредлагане на леглова база имаме най-ниска средногодишна заетост в цяла Европа - 15-20%, докато в ЕС този показател стига до 80%. На дъното сме и по втория показател - средни приходи от нощувка. Защо тогава да създаваме нови легла, пита Попов.


Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад