"Природна аптека": глухарчето

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Всички части на глухарчето съдържат тритерпенни стероли, гликозиди, инулин, каротиноиди, витамин В1, В2, С, провитамин А, сапонини, органични киселини и други. Прилага се при жлъчнокаменна и бъбречнокаменна болест, хроничен цистит, хроничен запек, затлъстяване и пролетна умора. Не е подходяща употребата на билката при сърдечна и бъбречна недостатъчност, и запушване на жлъчните пътища. Свежото пролетно глухарче под формата на лека салата ободрява и зарежда с витамини, укрепва антиоксидантната защита. Сокът от глухарче е чудесен вариант за лечение на кожни възпаления, включително акне. Теориите за това, че екстракти от глухарче потискат растежа на злокачествени клетки, все по-често намират конкретни потвърждения. Органичните киселини и горчивите вещества в състава му са фактори, определящи способността да пречиства кръвта. При подагра е полезно да се използва редовно отвара или запарка от глухарче, като по този начин се избягва опасната концентрация в кръвта на солите на пикочната киселина. Засиленото диуретично действие на чая от глухарче също съдейства за прочистването на организма.

Листата на прясното глухарче действат като отличен диуретик. Цялото стебло от глухарче с корените е един от компонентите на билкова отвара, която се пие при хемороиди за заздравяване на венозните стени и ограничаване на кървенето. Необходими са по 50 г глухарче, овчарска торбичка – стрък, и корени от репей и решетка, както и жълт равнец и троскот по 100 г. Всички билки се смесват и се разделят на 10 еднакви дози. Всяка доза се сварява в по 5 литра вода. Вари се, докато течността остане два литра. Прецежда се и се пие при кризи 5-6 пъти дневно, а при хронични болестни състояния с хемороиди по 2-3. Всеки прием е от 100 до 120 мл, Течността се изпива преди хранене. Активна е два дни, след това се вари прясна.