"Природна аптека": Карамфилът - ефективен антиоксидант и вкусна подправка

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Карамфилът е подправка, която свързваме с Азиатската кухня. Негова родина са островите Малуку в Индонезия. Прекрасната и лечебна подправка била причина за много завоевателни походи, които в крайна сметка били спечелени от холанците. Именно те донесли подправката в Европа. Свързваме аромата на карамфил с десертите, но той е много подходящ и за риба, месо, кайма и сосове. Най-добре се комбинира с канела и в тази комбинация разгръща напълно и лечебните си свойства.

Билката помага за по-добро храносмилане, има силни антибактериални свойства. Регулира нивата на кръвната захар и е много полезна при диабет. Карамфилът спомага за укрепването и плътността на костите, а в съчетание с индийско орехче се превръща в силен афродизиак по-мощен дори от виаграта.

Против болки в ставите можете да приготвите мехлем от зехтин и карамфил. На водна баня загрейте 200 мл зехтин и 80 грама карамфил. Варите сместа на слаб огън 3-4 часа. Така зехтинът извлича полезните вещества на билката. Дръпнете от котлона и оставете да преседи една нощ. На сутринта затоплете и прецедете през фина марля в стъклен буркан. Съхранявайте мехлема в хладилник. Всеки път при ставни болки мажете обилно мястото и оставете да попие добре.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад