Природна аптека: киселец

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Киселецът е широко разпространено многогодишно тревисто растение от семейство Лападови. Расте в изобилие по поляните в по-голямата част от Европа и се отглежда като листен зеленчук. Листата имат вкус, много близък до този на кивито или на кисели ягоди и влиза успешно в състава на освежаващите пролетни зелени салати, както и на някои супи. Знае се също, че утолява жаждата и се смята за полезен за хора страдащи от загуба на апетит.

Наред с ябълчената, янтарната, салициевата и лимонената кислелина, растението съдържа оксалова киселина, която допринася за характерния му вкус. Това, за съжаление го прави противопоказен за хора с ревматоидни оплаквания, камъни в бъбреците или пикочния мехур. Киселецът обаче е богат на магнезий, калциеви соли, кверцетин-галактозид, желязо, калиев биоксалат, флавоноиди, манганови соли, фосфор, белтъчни вещества, каротин, витамините РР, В2, В1, и С и други. Киселецът се ползва като разхлабително средство и помага при колит.

Ето и една рецепта:

С 250 милилитра вряла вода се залива 4 чаени лъжици нарязани на дребно листа на киселец. Вари се на водна баня за 20 минути. Взима се 3 пъти за ден по 1/3 чаша. При проблеми с черния дроб – супена лъжица листа на киселец се залива с 300 милилитра вода. Сварява се за 10-тина минути. Приема се 3 пъти, като една доза е равна на кафена чаша. Киселецът помага и при изгаряния. Току що откъснати листа от билката се налагат като компрес.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад