"Природна аптека": Рецепти срещу махмурлук

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

31 декември е един от най-веселите дни, но пък 1 януари често е един от най-тежките. В рубриката „Природна аптека” на "Здравето отблизо" ви представихме няколко изпитани рецепти срещу махмурлук.

Всяка година първи януари се оказва един от най-тежките дни! Каквито и планове да кроим за новото начало често го посрещаме по старому – уморени, недоспали и... с главоболие! За да надхитрите махмурлука изяжте няколко аспержи преди наздравиците. Богатият на аминокиселини зеленчук стимулира функционирането на ензимите и ускорява разграждането на алкохола. Ако на сутринта гръмкото „Наздраве!“ все още кънти в главата ви - изгонете натрапника с рецепта по ваш вкус.

Едно от най-ефикасните средства срещу махмурлук е млечната смес. 2 супени лъжички рициново масло се прибавят към чаша мляко. Нагрейте сместа на котлона. Добавете смлян черен пипер и изпийте „коктейла“, докато е топъл. Ако сте любители на сладкото просто изяжте няколко банана. След препиване страдаме не само от дехидратация, но и от ниско ниво на кръвната захар. Бананите повишават плавно нейното ниво и успокояват раздразнения стомах.

Американците пък залагат на тактиката „Клин клин избива“. „Прери ойстър“ е класически алкохолен коктейл за изтрезняване. Приготвя се от 35 мл водка, цяло сурово яйце, доматен сок, табаско, сол и черен пипер.

Не залагайте на класиката зелев сок. Солта затруднява функционирането на бъбреците. По-добре оберете плодовете от снощната трапеза и изпийте един прясно изцеден фреш от грейпфрут, портокал, лимон и мед. И си спомнете какво сте си обещали за Новата Нова година! Наздраве!