"Природна аптека": Силата на женшена

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За силата на познатия от древността женшен разказваме в рубриката на "Здравето отблизо" – "Природна аптека".

Коренът на живота, така древните наричат женшенът. Едно от най-ценните творения на природата оцелява през всички климатични промени на земята и от древността се счита за лек на всички болести. Поради необичайната форма на корена женшенът е едно от растенията, за което се разказват най-много легенди. Според една от тях то е "дар от Боговете" и може да се превръща в животно или човек. Ако някой търсач на чудния корен забележи птица, която се покаже и изчезне, той трябва да запомни мястото, защото на следващата година там ще има женшен.

Друга легенда разказва, че женшенът се ражда от паднала в потока гръмотевица. Тогава водата се стича в земята и на това място пониква "коренът на живота", който е дар от небесната сила на огъня.

За засилване на имунната система може да се направи запарка, като половин чаена лъжичка от ситно стрити корени от женшен се заливат с 250-500 мл вряща вода. Направената доза се употребява за един ден в продължение на месец.

Азиатският женшен е прочут с чудотворните си свойства, които подобряват здравето на храносмилателната ни система. За да го използвате за борба с колита, смесвате 3-4 щипки женшен на прах с една чаша вода и тази доза приемате сутрин и вечер. Освен здравословния ефект женшенът има много силно подмладяващо действие.