Призраците от Портопало

Колко дълго пътува премълчаната истинаДвусериен игрален филм

Държава: Италия
Година: 2017
Времетраене: 90 минути
За продукцията

Режисьор Алесандро Анджелини

В ролите: Адранано Киарамида, Антъни Елул, Джузепе Батистони, Джузепе Фиорело, Роберта Карония, Анджела Кури и др.

Най-голямата трагедия в Средиземно море след Втората световна война

Портопало ди Капо Пасеро е малко италианско градче със селскостопански и риболовен поминък, най-южната част на провинция Сиракуза в Сицилия, между две морета - Йонийско и Средиземно.

В Коледната нощ на 1996 година се случва ужасна трагедия - най-голямата във водите на Средиземно море след края на Втората световна война. Около 300 мигранти от пакистански, индийски и тамилски произход потъват с кораба, който трябва да ги отведе до сушата. Загиналите са 283. Катастрофата остава незабелязана.

Оцелелите са изоставени от контрабандистите и никой не обръща внимание на разказите им. Кой няма /или има/ интерес от разкриване на историята тогава /и сега/... 20-години по-късно трагедията е разказан във филма "Призраците от Портопало " - история за смели мъже, невинни жертви и скрити престъпления...

Златна Романова


1 част

Рибарят Саро Феро и неговата лодка променят живота на село в Сицилианския залив само за един ден. Всичко започва на Бъдни вечер 1996г. Саро и Пепучо намират удавник в морето. Момчето е на косъм от смъртта, но в болницата го спасяват. Други рибари също намират удавник, но мъртъв. Започва разследване и конфискуват лодката им. Откриват и други трупове в морето, но рибарите крият, за да не блокират риболова по целия бряг. Опитват се да идентифицират спасеното момче. Гръцката полиция залавя бежанци, спасили се от корабокрушение близо до въпросното село. Има 300 загинали. Саро започва да се грижи за момчето...

2 част

Саро и семейството му приемат момчето и го кръщават Фортунато. Те искат да стигнат до края на тази история и да открият потъналия кораб, с който са загинали толкова имигранти. Саро говори открито пред журналист, който публикува статия. Вдига се голям шум, намесва се и Министърът на вътрешните работи. Повечето хора стават врагове на Саро. Защо бреговата охрана не е потърсила кораба? Случаят е погребан отдавна, но сега истината ще се разбере на фона на личните драми на хората от селцето, водени от любов и омраза..