Проблемите в здравеопазването - коментар на Таня Андреева и Стойчо Кацаров

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Има три основни причини, които са в основата на това реформата в здравеопазването да върви толкова трудно: наследствеността, която един министър оставя на следващия - като замисъл, като философия на започнатото; приемствеността - всяко нещо започва при всеки министър отначало; и трето - използването на невралгични теми за политически цели. Това заяви д-р Таня Андреева. Тя изрази мнение, че увеличаването на заплатите в сектора може да премине само през механизмите за финансирането на отделните болници и обясни, че лечебните заведения са търговски дружества и фонд „Работна заплата“, като всеки друг разход на лечебното заведение, се формира на база анализ на прихода. В една система, в която има определени цени за клиничните пътеки и има лимити на легла и дейности, няма как да извадят повече от това, което НЗОК ще им плати.

По думите на д-р Стойчо Кацаров има основания да се говори за лошо харчени пари в сектора, като посочи, че това е една от причините за протести в здравеопазването. Той беше категоричен, че публичният ресурс трябва да е по-голям, защото пациентите доплащат твърде много пари. Д-р Кацаров подчерта, че проблемът със заплатите на медиците не може да се реши със субсидии.
Д-р Стойчо Кацаров - предс. на Център за защита на правата в здравеопазването, бивш зам.-министър на здравеопазването: Проблемът с медицинските сестри, че са малко, лошо платени и професията им стана непрестижна, не е от вчера, а от поне десет години. Има достатъчно време да се анализират процесите и да се предприеме реформа в цялата здравна сфера, така че всеки да получи полагащия му се дял. Има важни неща, които трябва да предхождат плащанията - свързани с реорганизация и редефиниране на тяхната дейност и парите да покрият функциите, които са разписани.

По думите на д-р Кацаров първата стъпка за подобряването на системата е премахването на монопола на НЗОК.

Вижте целия разговор във видеото.