Проф. д-р Титянова: Мислете позитивно и се вслушвайте в народните мъдрости

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Проф. Титянова: Българите се променихме съществено за тези почти три десетилетия преход. Загубихме онази огромна човешка енергия на хората, които направиха този преход. Очакванията в тях бяха толкова големи за нов, по-красив, по-добър свят, че настъпи едно голямо разочарование. Общочовешките ценности някак си са изместени, подменени с друг вид ценности. Виждаме нови ценности - бързо забогатяване, пари, власт, придобиване на диплома без познания и т.н. Тъжното е, че 25 години по-късно повече от 1 млн. българи напуснаха страната заради това, че те не виждат перспектива за реализация тук. Още по-тъжно е, че студентите, още преди да завършат, мечтаят да отидат в чужбина.

В края на гостуването си проф. Титянова припомни думите на майка Тереза: "Прави добро, каквото и да става!" и допълни, че всички ние трябва да мислим позитивно, да се вслушваме в народните мъдрости - там, където научното познание не достига.

* * *

Проф. д-р Екатерина Титянова e професор по неврология, доктор на медицинските науки, академик на Българската академия на науките и изкуствата и академик на Сръбската кралска академия.

Тя има световни приноси в различни области на неврологията – изучаване на походката, реорганизация на мозъка след инсулт, иновации в областта на ултразвуковата диагностика на нервната система, мозъчносъдовите заболявания и неврорехабилитацията. Иноватор е в изследването на походката чрез електронен анализ на стъпките и развива нови направления в неврорехабилитацията в България.

Призната е за международен експерт по невросонология - въвежда, развива и утвърждава нови направления в ултразвуковата диагностика на нервната система у нас и в чужбина.

Като председател на Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика създава, развива и утвърждава Българска школа по невросонология и учредява Балканска секция по невросонология.

Голямата награда „Питагор“ за цялостен принос в развитието на науката през май тази година бе връчена от министър Красимир Вълчев на проф. д-р Екатерина Титянова от СУ „Св. Кл. Охридски“- Медицински факултет.


Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад