Проф. Илчев: Срещу СУ върви медийна война

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Моето лично мнение е, че осем години е пределен срок да си ректор. Повече не бива, заяви в "Още от деня" историкът проф. Иван Илчев, който след 15 дни ще приключи втория си мандат начело на Софийския университет.

Според него кандидатите за нов ректор на Алма Матер - проф. Тони Спасов и проф. Анастас Герджиков, са "напълно достойни". Добре ги познавам, работя с тях от десетина години, а и университетската колегия по правило винаги е прави разумен избор, подчерта проф. Илчев.

Той бе категоричен, че срещу Софийския университет върви медийна война. "В момента гледам четвърта серия на този филм", пошегува се историкът и поясни, че това е дело на хора, които са прекарали "спящи" четири години и 40 дни преди изборите за ректор се активизират. "В последно време ми се струва, че има известни опити, не от страна на една партия, да се подчини Университета на политиката, което за мен ще бъде пагубно. Политиците, като правило, мислят с една къса дистанция до следващите избори, докато задачата на Университета е да мисли с десетилетия напред", подчерта ректорът на Алма матер.