Проф. Кантарджиев: В цял свят най-сигурни са тестовете, доказващи РНК на вируса

Предаване: Още от деня

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Във връзка с полемиката за надеждността на бързите тестове, Кантарджиев обясни, че те са два вида и се прилагат взависимост от конкретния подход при диагностиката.

Първият вид бързи тестове доказват наличие на антитела на 7-8 ден от заразяването и имат значение при сероепидемиологичните проучвания. Вторият вид доказват антигена на вируса като се взема материал от носоглътката. Резултатът е готов за няколко минути. Тестът обаче е полезен само при първите прояви на заболяването - гърлобол, висока температура, суха кашлица, дразнене в носоглътката и хрема.

"Оперативният щаб нищо против тези тестове, които помагат много на личните лекари и на болниците да се ориентират за своите пациенти..

В цял свят обаче меродавни са тестовете за доказване на РНК на вируса, подчерта експертът. Това са референтните тестове, макар те да отнемат по-дълго време. При добра организация резултатите от тях могат да бъдат готови до едно денонощие.

Професор Кантарджиев увери, че кризисният щаб е направил организация за провеждане на тестовете, която да отнеме минимум време.