Пролетната умора и качествените храни
Как да преборим пролетната умора чрез храната, която консумираме? Как да пазаруваме здравословни и безопасни продукти? По тези теми в "Денят започва" съвети към зрителите отправиха проф. д-р Донка Байкова, специалист по здравословно хранене, и д-р Дамян Илиев, директор на Българската агенция по безопасност на храните.
С появата на пресни плодове и зеленчуци целогодишно на нашия пазар синдромът "пролетна умора" сякаш избледнява, каза проф. Байкова и посъветва въпреки това да подсилим кръвообращението, клетъчното хранене с движение и прием на свежи зеленчуци, особено зелените листни зеленчуци, които ще попълнят поизчерпаните ни депа от витамини и минерали. Припомни, че от декември 2014 производителите изписват целия състав на храните и ни препоръча да купуваме такива с преобладаващо натурален произход.
С наближаването на великденските празници се увеличава и потреблението, качеството на храните ще бъде гарантирано със засилени проверки, заяви д-р Дамян Илиев, директор на Българската агенция по безопасност на храните. Миналата година в този период са били извършени 4000 повече проверки. Все още пазарът не е великденски и няма завишена покупка на яйца и други контролируеми продукти, но въпреки това от агенцията са извършени над 35 000 проверки за първото тримесечие, издадени са близо 1000 акта за нарушения, съобщи д-р Илиев. И поясни, че се изготвя план за проверките, който се основава на базата на риска и затова някои производители се проверяват по-често.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News