Пророците на научната фантастика

8 герои в 8 филма за бъдещето, в което може би живеем...

Държава: САЩ
Година: 2011
Времетраене: 42 минути
Пророците на научната фантастика
За продукцията
Всички епизоди

Документална поредица

Продуцент и сценарист: Ридли Скот

Въображението от миналото днес е реалност; някогашното фантастично бъдеще сега е зад ъгъла. Научната фантастика е наука на фактите, странно пророкувани от група визионери, чийто луди мечти стават реалност.

През 1920г. думата "робот" е въведена в роман на Карел Чапек, който посочва своя брат Йозеф за първописател на понятието "автомат" в негов разказ. За първи път Айзък Азимов го ползва в заглавие на книгата си "Аз, Роботът" /1950/ и колективното съзнание се завихря. Въображението на писателите вдъхновява изследователите в търсене на ново откритие и то се случва. Литература, филми и телевизия демонстрират как идеите стават част от ежедневието.

Ридли Скот продуцира и пише сценарий на поредица, която доказва как фантастиката се свързва с научните факти чрез имената на легендарни автори - предвестници на новото: Мери Шели, Филип К. Дик, Хърбърт Уелс, Артър Кларк, Айзък Азимов, Жюл Верн, Робърт Хайнлайн, Джордж Лукас.

"В продължение на години се впечатлявах от връзката между творческото въображение и научния прогрес. Често при опит да се разделят изкуството и науката, действителността показва, че те са неразделно свързани. Аз съм развълнуван от възможността да работя за "Пророците на научната фантастика", като доказателство за способността на въображението да запали искрата на научния гений." Ридли Скот

1 епизод - Мери Шели

Първата авторка на научна фантастика създава чудовище в шедьовър - "Франкенщайн". През 1816г. тинейджърката Мери Шели свързва древна легенда, модерна технология и лична трагедия в роман, който поставя началото на жанра, който ще "предсказва бъдещето".

2 епизод - Филип К. Дик

Литературен гений, фантазьор, параноиден аутсайдер, писателят Филип Кендрид Дик живее в постоянна смяна на статуквото с финанси, съпруги, деца, настроения. Разликата в написаното е, че героите му са реални хора, поставени в измислени светове. Книгите му печелят повече популярност след филмирането им - "Блейд Рънър"/1982/, "Зов за завръщане" /1990/, "Специален доклад"/2002/. Идеите на Филип Дик прокарват технологии и закони. Въпросът, който измъчва този брилянтен автор и стряска неговите читатели, е обикновен и невъзможен : "Какво е реалността?"

3 епизод - Хърбърт Дж.Уелс

Саморъчно написната епитафия на Джордж, Хърбърт Уелс подчертава доживотна непоколебимост и свръхестествена мъдрост. С истории като "Машината на времето", "Невидимият човек", Война на световете", Уелс се проявява като писател с прорчески талант. Но тези истории за високотехнологични приключения носят тревожен сигнал - предупреждение за тъмната страна на прогреса: "Нашите най-големи изобретения биха могли да станат инструментите за самоунищожението ни."

4 епизод - Артър Кларк

Някои автори на фантастика са доволни от приблизителни предвиждания, но Сър Артър Кларк директно произвежда бъдеще. Писателят е лично отговорен за крайъгълния камък на модерната телекомуникационна технология - сателита. Сътрудничеството му със Стенли Кубрик в киното зарежда новото поколение с предсказаните видеофони, Ай-пад и търговски космически полети. Неговото завещание вдъхновява за разкриване на загадките във Вселената с увереността, че: "Знанието е най-голямата магия".

5 епизод - Айзък Азимов

Айзък Азимов мечтае за свят, в който нуждата измества страха от новите технологии. Историите в "Аз, Роботът" описват бъдеще, в което машини заместват човека и това води до създаването на индустриални роботи. Прокрава се пътят към "приятелския робосвят" - доктори-дроиди спасяват живот в гръбначни хирургии, астронавти-автоматони поправят орбитални станции в Космоса. И всичко започва с футуристичната визия на Азйзък Азимов: "Робот във всеки дом!"....

6 епизод - Жюл Верн

Той изпрати човек на Луната през Викторианската епоха и критикува Интернет през 1863.

Жюл Верн е най-авангардният футурист с наследство от фантастични истории, предсказали всичко - от клетъчните комуникации до виртуалното пространство. Необикновените му пътешествия от центъра на Земята до повърхността на Луната зареждат изкуството, културата, индустрията и технологиите.

7 епизод - Робърт Хайнлайн

Легендарен автор на фантастични епоси със сюжети за патриотизъм и дълг, Робърт Хайнлайн търси свобода и пространство за изразяване. "Звездни рейнджъри" и "Странник в чужда страна" продължават да предизвикват читателите с безкрайния въпрос: "Какво е свобода?"

8 епизод - Джордж Лукас

От светлинния меч на Люк Скайуокър до смъртоносната звезда на Дарт Вейдър, инструментариумът на "Междузвездни войни" е един от впечатляващите на екрана през 80-те години на ХХ век. Богатото въображение на Джордж Лукас вдъхновява някои инженери да направят голяма крачка в технологиите за кино. Използвайки компютри, Лукас променя начина на филмопроизводство и създава приказен сюжет с битки в Космоса, който е неговата мечта...