Протест за българската култура

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес от 17 часа в различни градове в България ще се проведе протест с искане за опазване и развитие на българската култура. Организатори са Гражданска инициатива "Българска култура", обединяваща творци от всички изкуства в страната. Какви са исканията на творците?

Преди наколоко дни имаше протест и пред Народния театър. Тогава исканията бяха свързани по-конкретно със сценичните изкуства. Сега намеренията за специфична защита в сценичните изкуства остават, но протестиращите настояват и за започването на разработване на национална стратегия за развитие на културата, както и за бързото ѝ приемане. Има няколко точки, които не търпят отлагане, като например съгласуване на Закона за хазарта и появилият се проблем с противоречието му за Закона за бюджета, преработване Закона за меценатството и сериозна и посътпателна политика, която Министерство на културата трябва да развива за разширяване културните дейности в страната.

Един от основните проблеми, който се изговори през последните седмици между хората на изкуството и културата, е липсата на диалог. След сформирането на Гражданска инициатива "Българска култура" са разпратени писма до Народно събрание, до Министерски съвет, до Министерство на културата с техните искания. На тях единствено се е отзовала г-жа Симеонова от Президентството. Протестиращите не поставят ултиматум, по-скоро те искат нещата наистина да се случат за доброто на всички. Като краен срок те са поставили 24 май.