"Процесът" от Франц Кафка в превод на Любомир Илиев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Процесът" на Франц Кафка излезе от печат в брилянтния превод на Любомир Илиев. Днес той гостува в студиото на "Денят започва с култура".

Филмов_кадър от dzk260716_Procesyt_Kafka_x264.mp4

Преводачът призна, че това е любимият му роман. Той припомни историята, в която писателят Франц Кафка настоява приятелят му Макс Брод да изгори всички негови творби след смъртта му, която настъпва през 1924 г. Желанието му обаче не е спазено. Само месец след кончината на Кафка Макс Брод оповестява в немската преса, че възнамерява да издаде творчеството на приятеля си. Той помества и двете бележки, с които писателят му забранява да прави това. Следващата година Брод издава първата книга на Кафка, а именно - "Процесът". Произведението обаче не е роман, а 16 глави, някои от които може би не цялостни, събрани в 16 плика. Книгата няма и заглавие. В разговор Кафка е споменал, че ще се казва "Процесът", а и всеки от пликовете е надписан с буквата "П".

Любомир Илиев сподели, че в процеса на превода е установил, че му липсва онази изключителност, която е изпитал при първото прочитане на книгата. Днес живеем в едно кафкианско съвремие, а романът му е по-актуален отвсякога. Преводачът обясни, че нито един от романите на Кафка не е бил завършен. Брод се явява редактор на писателя, издавайки неговите произведения. Трябва обаче да признаем, че той няма гениалността на своя приятел. Затова и текстът - такъв, какъвто го познаваме до 1990 г. има много неща, за които Кафка не е и помислял. През 1988 г. наследниците на Макс Брод продават ръкописа на "Процесът" на германския литературен архив "Фридрих фон Шилер" в Марбах. Едва през 1990 г. англичанинът сър Малкълм Песли издава двутомник със заглавие „Процесът. Роман по материали от ръкописа”, който е в основата на изданието на издателство С. Фишер (Der Process (Originalfassung), 1990, S. Fischer Verlag) и по който е направен преводът на български език на настоящото издание.

Вижте видеото.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад