Първи международен фестивал на документалния филм в Бургас

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Първият международен фестивал на документалния исторически филм – DOCK, ще се проведе от 19-22 септември в Бургас ще посрещне жури от световно ниво. Филмите, които ще оценява журито и ще се борят за голямата награда бяха предварително селектирани от специална комисия, заявиха организаторите на фестивала. След финалистите попадат филми от Италия, Русия, Сърбия, САЩ, Холандия, копродукция между Естония, Германия и Финландия, Норвегия, България.

Това са филмите „Walking on water“, режисьор: Дианмарко Дагостино, Италия; „Шесть музыкантов на фоне городе“, режисьор: Татяна Данильонц, Русия. Този филм е носител на "Грами" и Световната музикална награда; „The Red Soul”, режисьор: Джесика Гортер, Холандия; „Тhe Soviet Hippies“, копродукция между Естония, Германия и Финландия, режисьор Тере Тоумисту; „Golden Dawn girls“ режисьор Хювърд Бустнес, Норвегия; „Червено, твърде червено“, режисьор Божина Панайотова, България; „The other side of everything“, режисьор Мила Турайлич, Сърбия, също носител на престижни награди; „Our new president“, режисьор Максим Поздоровкин, САЩ и още един български филм режисиран от Асен Владимиров „Жертва на пешки“.

По думите на Петър Стоянович най-късото нещо на тази земя е човешката памет, "а в България тя е като опашката при хората - едва се забелязва паметта българската. Оттам идват огромна част от проблемите - първо от незнанието, а невежеството автоматично ражда простотия. Простотията, загнезди ли се в ежедневния живот и в политиката, убива постепенно всичко. Затова е добре - веднъж чрез познание, и второ - чрез обработване, осмисляне на миналото, да помогнем на всеки един от нас да види проблемите, защото те не са толкова различни за хората от целия свят."

Мартичка Божилова посочи, че това е първият документален фестивал със състезателна програма, който се прави в съвременната българска история. В журито са: проф. Владимир Игнатовски, който е избран за председател на журито, проф. Марин Марчевски, Мартичка Божилова, Зоран Хамович и Торстен Липсток.
Вижте видеото.