Пряко от Брюксел: В каква Европа ще живеем?

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве

Щефан Геролд - ЕНП/ХДС: Мисля, че беше едно влакче на ужасите в последно време и хората и от двете страни на Ламанша просто копнеят това да приключи. Но никой, поне аз така мисля, не иска твърд Брекзит. Според мен, ако искат за удължим сегашното положение на нещата, трябва да има повече ясност. От британска страна да се изясни какво точно искат, защото сега ни казват какво не искат. Обаче нямат мнозинство, което да води към някакво положително разрешение на въпроса. Естествено, че Брекзит ще окаже влияние на Европейския съюз по няколко начина. Категорично ще има икономически спад и в Европейския съюз, и и във Великобритания.

Проф. Ришард Легутко - съпредседател на ЕКР: Считаме, че Брекзит е един неуспех голям за Европейския съюз. Голяма част от отговорността лежи сред хората, които имат думата в Европейския съюз. Ние виждахме това как се задава. Това не е нещо неочаквано. За пръв път държава, страна членка напуска Европейския съюз. До сега страните се присъединяваха към съюза. Сега виждаме началото на един процес упадък. Не знаем дали ще продължи този процес. Доста бях притеснен един-два дни след референдума във Великобритания. Прочетох общото изявление на председателя Юнкер и на канцлера Меркел за това, че трябва да променим Европейския съюз така, че да направим нещата по-трудни, да затрудним напускането на съюза.

Ангел Джамбазки - ЕКР/ВМРО: На първо място важно е да се знае, че този член 50-ти е създаден, за да може Обединеното кралство да има някакъв своеобразен изход. Той е написан за тях. Обединеното кралство никога не е било интегрална част от Европейския съюз и никога няма да бъде по много причини - исторически, политически, търговски, икономически и т.н. Обаче по-важният въпрос за мен е защо, какво предизвика тези процеси. Една част от причините за този резултат на референдума беше дълбоко погрешната политика на Европейската комисия по отношение на емиграцията, политиката, водена от канцлера Меркел, председателят Юнкер, в последствие от президента Макрон. Видеата как хиляди, хиляди хора газят граници, бият се с полицията, хвърлят сълзотворен газ и т.н. бяха една от причините за това решение на гражданите на Обединеното кралство.

Андрей Новаков - ЕНП/ГЕРБ: Аз считам, че отговорите за това какво ще се случи с Брекзит трябва да бъдат търсени в Лондон. Европейският съюз направи всичко, което можеше в ситуация, в която не искаше да бъде поставян. Същото важи и за България, която считам, че направи всичко, за да защити интересите на българските граждани, които са там. С наближаването на изборите все по-често ще чуваме призиви за това хората да бъдат активни, да гласуват. Но аз се поставям на тяхно място, питайки се защо да го правя. А истината е, че гласуването е като свободният пазар, който имаме в Европейският съюз и хората ще изберат това, което считат за по-добро. Но аз също така считам, че хората имат добре развит нюх за това кое е евтино и лъскаво, а в политиката се оказва, че евтиното и лъскавото е всъщност популизмът и лявото.

Момчил Неков - ПЕС/БСП: Тази вечер стреляме в тъмното. Това, което е най-полезно е утре да се изчака Европейския съвет, да се види какво решение ще се вземе там, защото вариантите са няколко - до 12 април твърд Брекзит, след 12 април има два варианта. Единият е споразумение за излизане на Великобритания, което е най-добре от гледна точка на българския интерес, защото това означава, че правата на българските граждани ще бъдат заедно в пакет с правата на германци, на французи, на холандци. А ако има твърд Брекзит, това означава, че всяка държава в Европейският съюз по отделно ще трябва да договаря двустранни отношения с Великобритания. И отделно за бизнеса. Не се говори достатъчно, че от две години бизнесът във Великобритания са вози на влакчето на ужасите.

Илхан Кючюк - АЛДЕ/ДПС: В известен смисъл аз виждам светлина в тунела, защото за първи път се прие решение в една от двете камари да няма твърд Брекзит. Тоест, видя си, че след дълги дипломатически совалки и политически разговор между консервативната партия, която беше в основата на Брекзит и лейбаристите, този диалог в крайна сметка и това поставяне на темата на по-високо ниво от партийния егоизъм, доведе до някакъв резултат. Сега на ход е Европейският съюз и европейските институции. Тук вероятно вички ще чуете следното изречение: "На всеки му е писнало от Брекзит". Да, така е, защо Брекзит изисква много голяма социална, политическа енергия. Трябва да по някакъв начин да се сложи край на всичко това. Но за да се сложи край, трябва да има ясен план.
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад