Ръкописът - новите лица

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проф. Любомир Халачев, ректор на НАТФИЗ, победител в четвърти епизод на "Ръкописът", и Любослава Трайкова, която работи в отдел "Човешки ресурси" във Върховния касационен съд, бяха гости в студиото на "Денят започва с култура". Любослава Трайкова и Любомир Халачев бяха двамата участници, определени от журито, да премерят силите си на финала на снощния епизод.

Проф. Халачев призна, че до момента не е издавал роман, но истинската причина да се реши да участва във формата е, че е искал да се съезмери с младите хора. Удоволствието от този конкурс беше в това, че се срещнах с изключителни млади хора - умни, симпатични, талантливи. Хора, които, ако не станат писатели, ще се занимават с нещо, което ще донесе полза на нашата държава, сподели той.

Любослава Трайкова смята, че няма нищо по-сериозно от добрия хумор, особено в литературата. Според нея задачата с асансьора в риалити формата е абсурдна. Изборът й "да не си изповяда романа като ученичка" е съзнателен и осмислен. "Самата същност на този разговор в асансьора е унизителна за авторите. То е игра, но въпреки това не сме готови на всичко, за да бъдем публикувани", каза тя.

Любослава сподели, че пише отдавна, има издадени разкази, както и стихотворения, но романа е написала специално за "Ръкописът".

Проф. Халачев на свой ред каза, че е писал романа си в продължение на доста години. "Случайно стана така, че аз го бях завършил преди "Ръкописът". Романът е много кинематографичен, а главният герой е филмов режисьор."

В края на интервюто проф. Халачев коментира и темата с нахлуването на Волен Сидеров в НАТФИЗ, като подчерта, че се гордее с реакцията на студентите. Освен това, по думите му, от случилото се в нощта на изборите става ясно, че гражданското общество в България съществува.