Ради Найденов: Нашият интерес е да има успешни избори

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Гост в "Още от деня" беше служебният министър на външните работи Ради Найденов. Това беше неговото първо интервю, откакто заема този пост в кабинета "Герджиков".

Тежка верижна катастрофа, близо до границата на Румъния и Унгария, отне живота на четирима души. Според унгарската полиция е загинала една българска гражданка, един румънец и двама турски граждани. Министър Найденов потвърди, че за сега имаме информация за една загинала бълагарка, двама души са в реанимация с риск за живота и има още 10 пострадали български граждани при този инцидент. В катастрофата са участвали камиони, леки коли и два микробуса. Основна причина за инцидента е мъглата. Найденов е разговарял с ръководителката на консулската ни служба в посолството в Будапеща. Той увери, че когато бъдат идентифицирани хората, Външно министерство ще предостави информация на близките на засегнатите български граждани.

Европейският парламент одобри споразумението СЕТА. "Аз лично смятам, че това спразумение е чудесно както за държавите в Европейския съюз, така и за Канада. Светът е отворен, глобален. Ако тези държави, които имаме традиционни връзки помежду си, не създадем по-благоприятни условия за търговия, за стокообмен, за инвестиции, за намиране на работа, то тогава сме обречени в глобалния свят", каза Найденов. Той припомни, че нашата страна е успяла да постигне и постепенното освобождаване на българските граждани, които пътуват за Канада, от визи. Министър заяви, че е привържаник на отварянето към света, на повечето възможности за хората, за да може всеки да намери своята реализация. Той се съгласи, че влизат и доброто, и лошото, но смята, че стандарите на ЕС няма да бъдат нарушени. Според него интересите на Европейския съюз са защитени така, както трябва.

"Хората трябва да бъдат подготвени", каза Найденов по повод изказването на говорителя на служебния кабинет Ирина Белчева. "Направено проучване от правителството към този момент не дава достатъчно основания да смятаме, че необходимият брой машини може да бъде осигурен за изборите", каза по-рано днес тя. Министърът обясни, че време е твърде малко, но ще положат всички усилия за спазване на регламента. "Във всеки случай законът е закон, ние трябва да го спазим и трябва да се съобразим с него. Заради това нашите усилия са насочени на там", каза Найденов. Според него трябва да се напарви възможното така, както трябва, да бъде гарантирана прозрачността, законосъобразността на изборите, участващите политически субекти да бъдат сигурни, че изборите са проведени така, както трябва. "Нашият интерес е да има успешни избори", каза той.

Според него тази година организирането на изборите в чужбина със сигурност ще бъда по-трудно от друг път. Найденов каза, че всички са заинтересовани да няма опашки и изборите да протичат гладко и въпросът е как да направят в бъдещете така, че да ги няма тези неща, да бъдат улеснени гражданите. "Смятам, че бъдещето е на електронното гласуване, на електронната здравна карта, на електронните услуги", заяви той. За него гласуването по пощата има своите слабости, но в сравнение със сегашния начин на провеждане на изборите в чужбина, то е нещо по-напредничаво.