Ранна детска психоанализа при хиперактивните деца

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

През последните години все по-често чуваме за проблема хиперактивно дете. Любопитен факт е, че преди 60 години подобен синдром изобщо не фигурира в медицинските справочници. Днес обаче близо 8 процента от децата по света са с диагноза хиперактивност. Какво стои в зародиша на този проблем и може ли чрез методите на психоанализата той да бъде преодолян?

„ Лечение чрез възпитание“, това е девизът на френският психоаналитик Франсоаз Долто. Доайен на детската психоанализа, Долто отстоява възгледите си, че децата трябва да се възприемат като личности, а детството е от особено значение за бъдещото ни развитие. Различните подходи на ранната психоанализа се прилагат при проблеми с приобщаването на детето към обществото, адаптацията му към детската градина и училището, болезненото откъсване от майката. Идеите на Долто оказват огромно влияние върху методите, използвани при лечението на детски психични заболявания и нарушения. Според нея психиката на детето започва да се развива още в пренаталния период. Това е моментът, в който трябва да започнем да общуваме активно с новия човек. Разговаряйки с детето в утробата, майката му въздейства до такава степен, че дори може да го накара да промени позата, в която е застанало. Затова социализирането в най-ранна детска възраст е от огромно значение за бъдещото психическо и физическо развитие на здравото дете.

Гост в "Здравето отблизо" беше доцент Моника Богданова, психотерапевт и психоаналитик. С нея говорихме за хиперактивното дете и за методите на психоанализата, които се прилагат при тези деца.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад