Разсекретяването на доклада за КТБ ще помогне ли за разкриване на виновните за фалита на банката?

Разсекретяването на доклада за КТБ ще помогне ли за разкриване на виновните за фалита на банката?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ще чуем първи впечатления и факти, които могат да бъдат огласени, от Доклада на Аликс Партнърс за източването на КТБ. Ще се разбере ли цялата истина и какви ще бъдат последствията? Смятате ли, че разсекретяването на доклада за КТБ ще спомогне за разкриването на виновните за фалита на банката? Това е основният въпрос, с който Алфа Рисърч тества обществените нагласи. Ще видим и още данни, свързани с темата.

В студиото са депутати, някои от които вече успяха да прегледат документа от над 500 страници на английски.

vlcsnap-2016-02-23-21h31m49s47Десислава Атанасова - депутат от ГЕРБ, заместник-председател на Правната комисия в парламента, оглавява и Временната парламентарна комисия за източването на КТБ. Атанасова отбеляза, че краткото време, с което депутатите днес са разполагали да прегледат доклада, е било крайно недостатъчно, за да се запознаят с него, тъй като той е около 600 страници на английски език. По настояване на Аликс Партнъс докладът не може да се превежда не може да се разпространява и е достъпен за депутатите единствено в секретната секция на Народното събрание, изтъкна Атанасова. Все пак, доколкото е успяла да прегледа документа, тя е установила, че изнесените в него факти потвърждават изводите и тезите на Временната парламентарна комисия за фалита на КТБ. Банката е била източвана чрез свързани фирми и лица. Това се потвърждава от доклада на одиторската компания.

vlcsnap-2016-02-23-21h32m08s235Румен Гечев – депутат от БСП - лява България,  заместник-председател на Бюджетна комисия. Според социалиста икономист това е много сериозен и професионален доклада, който наистина потвърждава работата на Временната парламентарна комисия. Двата доклада обаче, по думите му, имат различни задачи. "Освен, че потвърждава схемите, които ние с колегите от миналото лято разясняваме в средствата за масова информация /те се потвърждават категорично и в този доклад/, разликата е, че тук е в големи детайли - точно през кои фирми, целия кръг, който описват кредитите, как се връщат обратно при определени фирми и определени лица, как се увеличава акционерният капитал, през кои фирми със заеми от банката - все нарушения на законадателството на Република България. Гечев подчерта, че е приятно изненадан от отправяните препоръки към банката: юридически стъпки, какво да направи тя, за да се опита да събере по-голямата част от парите, които са откраднати. Одиторите предлагат и един анализ "Разходи - ползи", т.е. колко би струвала такава юридическа инициатива. Има препоръки за водене на дела в Люксембург, в България, в Сърбия, следователно става дума за международна юридическа експертиза. "Този доклад ще бъде много полезен и за КТБ, и за всички държавни институции", смята Гечев.

vlcsnap-2016-02-23-21h32m24s149Йордан Цонев – депутат от ДПС, заместник-председател на Икономическата комисия, който внесе предложение за законодателни промени, които да позволят разкриване публично на още факти за КТБ. Цонев не е имал време да прегледа доклада. Той смята, че не е важно толкова депутатите да се запознаят със съдържанието на доклада, по-важно е медиите и обществото да се запознаят с него. ДПС е имало предвид точно това, когато е предлагало да се наеме международна консултантска компания с голям опит - "за да проследи в детайли цялата схема по източването на КТБ от нейния мажоритарен собственик". Тук Цонев подчерта, че колегите му в студиото са "пропуснали да кажат, че тази схема е била реализирана от мажоритарния собственик Цветан Василев", което се потвърждавало от този доклад.

vlcsnap-2016-02-23-21h32m45s99Мартин Димитров - заместник-председател на ПГ на Реформаторите, който работи активно по темата "КТБ" и по това как да се разкрият още факти за фалита на КТБ. Според Димитров важните въпроси са два. Първо: да се изясни кой източи КТБ, тъй като това е серия от лица и фирми. Второ: част от парите да бъдат върнати в масата по несъстоятелността. "Този доклад трябваше да бъде публичен. И аз си задавам въпроса кой се е съгласил за тази конфиденциалност. Например, синдиците питали ли са Фонда за гарантиране на влоговете дали да има такава клауза. Питали ли са и финансовия министър, който на практика изпраща, през Министерския съвет, представител във Фонда за гарантиране на влоговете." По думите на Димитров първият вариант на такъв доклад /на база отговор на финансовия министър/ е бил готов още през септември миналата година. "Ако до момента синдиците не са предприели действия по обезпечаване, запориране и т.н., тепърва да говорим за някакви рискове тази информация, като чувствителна, да попречи на събираемостта, ми изглежда несериозно".

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад