Реформа на реформата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ще се промени ли механизмът, по който се финансират сценичните изкуства? Смисълът на тази промяна коментираха в студиото на "Денят започва с култура" проф. Здравко Митков, режисьор и директор на Сатиричния театър, Боряна Сечанова, хореограф и артистичен директор на балет Арабеск, Пеньо Пирозов, солист в Музикалния театър "Стефан Македонски", председател на Национална федерация "Култура" към КНСБ, Кирил Бинев, председател на федерация "Култура" към КТ Подкрепа. В предложените проекторешения на Министерски съвет средства се отпускат не за продаден билет, а за 1 лв. собствен приход. Проф. Митков уточни, че става дума за 1 лв. приход от продаден билет. Странното е, че по средата на финансовата година се променят правилата на играта, коментира директорът на Сатиричния театър. Той припомни, че методиката за финансиране през 2015 г. е била подадена през февруари и е влязла в сила със задна дата от януари, той предположи, че сега същото ще се получи и с новото постановление, ако то бъде подписано. Притеснително е, че не се мисли за оптимизация на театралната и музикална мрежа, поддържана от държавни средства в България, а се прави едно упражнение, което е свързано единствено с твърде недостатъчния малък бюджет за култура в България, коментира Здравко Митков.

С новите правила и старите правила на финансиране, влизайки в системата на делегирани бюджети, Министерство на културата прехвърля целия си социален ангажимент върху директорите, подчерта Пеньо Пирозов и поясни, че така то спира да следи средната работна заплата, спира да се грижи за евентуални срещи в Социалното министерство за откриване на механизми, с които да се увеличи и на практика за тези 5 години с делегиран бюджет заплатите са се увеличили с 10-20 %, но заплатите са толкова ниски, че това не се отразява на  доходите. "Затова казваме, че не е въпрос да се увеличи заплатата с 210-20 %, въпросът е да се увеличи със 150-200 лв., което вече отива на 35 % увеличение на сумата, която трябва да влезе за заплати в системата", категоричен беше Пирозов.

Той беше подкрепен от колегата си Кирил Бинев, който заяви, че има хора, които работят на 380-400 лв. и новата минимална работна заплата вече ги застига. Това са хора не само от техническия персонал, а и артисти, певци, балетисти, подчерта той. Новото предложение всъщност репродуцира тези проблеми, които имахме досега, каза синдикалистът.

Боряна Сечанова коментира, че непрекъснато в културата се говори за количествени показатели, в нито едно решение, в нито едно постановление не вижда качествения показател. "Когато се обсъждат неща, свързани с културата, нека преди всичко да говорим за философията и мястото на културата", призова артистичният директор на балет Арабеск.