Реформите по върха - разговор с Ангел Найденов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Реформи по върха - защо си отиват генералите? И още: има ли заплаха за националната сигурност покрай събитията в Украйна и прелитат ли шпионски изтребители? Тези въпроси зададохме на министъра на отбраната Ангел Найденов в студиото на "Още от деня".

Той увери, че промените нямат връзка със ситуацията в Украйна и бе категоричен, че за момента няма опасност за сигурността на България.

Найденов заяви, че изненадата при настоящите реформи идва от възстановяването на една традиция - в навечерието на празника на Българската армия и на деня на храбростта 6 май да се извършва разстановката, ротацията на командните длъжности и позиции във въоръжените сили. Найденов също така призна, че е до някаква степен прецедент броят на предложения, включително и повишаване в звание, или промени и присвояване на звание, които са били предложени и одобрени от Министерски съвет.

"35 позиции във въоръжените сили от най-високото ниво до командир на бригада, или съответно на база, които подлежат на ротация - от тези 35 позиции, 23 са предмет на тези промени и размествания, които днес предложих на Министерски съвет и които бяха одобрени", уточни министърът на отбраната. "17 от офицерите имат промяна в офицерските си звания, като за 9 от тях за първи път се присвоява генералско звание", добави Найденов като уточни, че това не означава увеличаване на броя на генералите в Българската армия и също така гражданите не бива да се притесняват за нейната боеспособност.

"Възстановява се принципа на ротация между видовете въоръжени сили, които заемат позицията на началник на отбраната - т.е. най-високата позиция в българската армия и най-старшия по звание", заяви още Найденов. "За първи път в цялата ни следосвобожденска история начело на армията застава представител на военноморските сили", подчерта още той. Найденов бе категоричен, че все пак си заслужава в рамките на историята начело на армията да има и такъв представител, като отбеляза, че България е морска държава.

За съкращенията той обясни, че в сила е плана за развитие на въоръжените сили, в резултат на който се съкращават военнослужещи и цивилни служители. План, който Найденов отбеляза, е утвърден от 2010 година, приет с постановление на Министерски съвет. За реализацията му предстоят да бъдат съкратени малко над 1200 цивилни и военнослужещи. За други постове Найденов посочи, че рокадата се дължи на мандатния им характер, който не подлежи да удължаване или подновяване. В други случаи има и достигане на пределна възраст за военна служба.

"Не отчитаме пряка заплаха или опасност за страната, поради което не смятаме за необходимо да поискаме разполагането на допълнителни сили и средства на наша територия", това заяви Ангел Найденов по повод ситуацията в Украйна и изказването на министър Сергей Лавров, в което той заявява готовност за повторение на събитията в Грузия от 2008 година. Според Найденов подобни заплахи не се чуват за първи път от управлението на Русия. "От гледна точка на неутрализиране на заплахи и на рискове, вярвайте ми, България има достатъчно готовност и съответно подготвени военнослужещи, които са в състояние да изпълнят своите задачи", увери още министърът на отбраната.

Последни броеве

След оставката на кабинета и преди консултациите при президента - власт или опозиция? 18:30, 16.04.2021 45-ото НС и първото му заседание - говори ген. Атанас Атанасов 12:57, 15.04.2021 Икономиката след изборите. Какви трябва да са първите мерки в социалната политика? 18:25, 14.04.2021 ГЕРБ след вота и преди първия мандат - какво правителство ще предложат от партията на Борисов? Говори Томислав Дончев 15:24, 13.04.2021 БСП ли е ключът към следващото управление? Гостува Георги Свиленски 18:25, 12.04.2021 Третата вълна - началото на края, разхлабването на мерките и ефектите от ваксините. Говори Костадин Ангелов 18:25, 09.04.2021 Политически блокаж след вота! Ново правителство или нови избори 18:15, 08.04.2021 ГЕРБ след изборите - какъв е прочитът на резултатите? Говори Екатерина Захариева 16:21, 07.04.2021 Левицата след вота - в студиото Атанас Зафиров зам.-председател на БСП 18:25, 06.04.2021