Рестрикции за българските производители на козметика

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Институциите у нас рестриктират българските производители на козметика за сметка на чуждестранния внос. За това алармираха на кръгла маса в Пловдив членове на Българска национална асоциация етерична масла, парфюмерия и козметика. По време на форума кампанията на новините на БНТ 2 „Купувам българско” бе удостоена с поредното отличие.

Изключително затруднена е комуникацията с регионалните здравни инспекции в цялата страна, казват производители на козметика и розово масло.

Николина Узунова, изпълнителен директор на Българска национална асоциация етерична масла, парфюмерия и козметика: "Изискванията към родните производители от страна на родните институции са по-рестриктивни при положение, че законодателството на европейско ниво е едно и също. Ние всички работим по европейски регламент за козметика."

Мила Златкова, управител на козметична компания: "Много е по-лесно да влезеш и да натискаш български производител, който е ясно къде произвежда стоката си, отколкото да репресираш мултинационална компания, които както знаем разполагат с един сериозен арсенал."

Все по-сериозен става и проблемът с качеството на българското розово масло. До пазара се допускат нелоялни търговци, предлагащи съмнителни продукти и дори фалшификати.

Николина Узунова, изпълнителен директор на Българска национална асоциация етерична масла, парфюмерия и козметика: "Примесването на българско розово масло с друго такова с по-ниско качество, разбира се в съотношение, в което някой съумее да го направи, така че да прикрие примеса, е един от начините."

За да няма поводи за съмнение с еталона на българското производство – розовото масло, от асоциацията настояват производителите да предоставят мостри за анализи.

Веселин Ганчев, розопроизводител: "Напоследък се наблюдава една тенденция на подмяна на традиционния сорт роза Дамасцена с други сортове роза като Сентифолия, тъй като нейните характеристики не са подходящи за производство на розово масло и това най-вероятно е една от причините да се увеличава рандеманът. Голяма част от колегите пренебрегнаха стандартите, които са съществували в годините назад."

По време на кръглата маса в Пловдив обществената телевизия получи поредното високо отличие за подкрепата, която оказва на българския бизнес. Асоциацията на производителите на етерични масла, парфюмерия и козметика присъди наградата „Българска роза 2016” за партньорството си с кампанията на БНТ 2 „Купувам българско” и Детската Евровизия.

Екатерина Генова, директор на дирекция "БНТ Свят и региони": "От една страна признание за „Купувам българско” затова, че новините на БНТ 2 са уцелили тема, която вълнува много браншове, включително и бранша, произвеждащ козметика и етерични масла; от друга страна това е признание за доверие към БНТ като медия. Във времето, в което има огромна криза на доверие в медиите, когато един бранш те награждава, означава, че има доверие на журналистите в БНТ."

Кампанията „Купувам българско” продължава с още репортажи в подкрепа на родното производство.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад