Рецепта за постни зелеви сърми от шеф-готвач Борислав Борисов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ако все още не сте намерили подходяща рецепта за постни зелеви сърми за Бъдни вечер, шеф Борисов показа в студиото на "Здравето отблизо" една изпитана рецепта.

Постни зелеви сърми

Необходими продукти:

15 листа кисело зеле

200 гр. ориз

200 гр. булгур

50 гр. червена чушка

100 гр. морков

10 гр. чесън

150 мл. олио

2 ч. л чубрица

2 ч. л.червен пипер

1 ч. л. черен пипер

Начин на приготвяне:

Нарязваме на ситно лук  и червената чушка.  Половината от морковите рендосваме на ситно ренде и всички зеленчуци се слагаме в тигана за да се задушат със 100 мл. от олио. След 5 минути добавяме булгур и ориз. Задушаваме   зеленчуците около 2-3 минути и се прибавяме подправките, доливаме 700 мл. вода. Сместа се държи на котлона докато изври водата. От киселото зеле се избираме 15 зелеви листа, почистваме  от дебелата част в основата на листа, които подготвяме за завиване. В една сърма поставяме 2-3 с. л. от сместа. Завиваме и подреждаме в тавичка, доливаме вода, около един пръст над нивото на сърмите. Останалите продукти допълваме и  останалите 50 мл. олио, чесъна на цели скилидки и половината от моркова. За да се задуши завиваме с алуминиево фолио и печем 40-45 минути в предварително загрята до 250°С фурна. Отстраняваме фолиото и печем още  3-4 минути.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад