Роман Полански - един странник извън играта

Колкото си по-велик, толкова по-дълга е славата на "позора". Роман Полански вече няма причина да страда. Скандалът, засенчил авторитета на режисьора, всъщност доказва колко интересен и ценен е самият той. Подобни истории пътуват постоянно от...

Роман Полански - един странник извън играта
За продукцията

Колкото си по-велик, толкова по-дълга е славата на "позора".

Роман Полански вече няма причина да страда. Скандалът, засенчил авторитета на режисьора, всъщност доказва колко интересен и ценен е самият той.

Подобни истории пътуват постоянно от древни времена, но никоя не успява да задържи толкова дълго вниманието на публиката с герои като Чарли Шийн, Бил Клинтън, Дейвид Духовни, Уди Алън и множество подобни сюжети в домовете на обикновените хора, с изключение на процеса срещу Оскар Уайлд и този срещу Роман Полански.

36 години след обвинението за "изнасилване"  в САЩ, режисьорът още е подсъдим, което не му позволява да се върне, дори и да печели "Оскар"-и. Филмът на Марина Зенович  повтаря епизода от живота, създал "черната слава" , която макар и мрачно осветява и другата - творческата. От 1978г.   Полански живее във Франция, снима навсякъде, с изключение на САЩ, където фактически са заснети само два от филмите му - "Бебето на Розмари" и "Китайски квартал". Невъзможно е да забравите "Пианистът"/2002/, "Деветата порта" /1999/, "Горчива Луна" /1992/ , "Безумецът" /1988/, "Тес" /1979/, "Наемателят" /1976/, "Китайски квартал" /1974/. Последно се появи и "Венера в кожи"/2013/.

"Опозоряването" вероятно повлиява на творчеството, но филмите му продължават да бъдат очаквани като извънредно предизвикателство с натурализма на представяното. "Не можеш да разказваш за обезглавяване, без да покажеш отсичането на главата". Роман Полански

Роман Полански е роден на 18 август 1933г. в Париж. Син на баща - полски евреин и майка - руска полуеврейка. Връща се със семейството си в Полша през окупацията и с баща му оцеляват през Холокоста. Католик.

"Хора като Трюфо, Льолуш и Годар са като малки деца, които си играят на революционери. Аз подминах тази сцена. Живях в страна, където тези неща се случваха наистина". Р. Полански

Документален филм.

САЩ, Великобритания, 2013г., 99 мин.

Сценарий: П.Дж. Морган, Крис Питърсън, Марина Зенович

Режисьор Марина Зенович

Оператор Таня Куп

Музика Марк Дели Антони

Участват: Саманта Геймър, Педро Алмодовар, Никълъс Кейдж, Майкъл Кейн, Джон Касавитис, Майкъл. М. Крейн, Саманта Геймър, Миа Фароу, Мадлин Бесмер, Дъглас Далтон, Джон Касавитис, Мерилин Бек и др.

През март 1977 година Роман Полански е арестуван за сексуално насилие над 13-годишната Саманта Геймър, докато я  снимал за френското издание на "Вог" в дома на Джак Никълсън. След 42/от определените 90/ дни в затвора, признава вината си и отлита за Франция, за да избегне присъдата, която остава и до днес, но  "редактирана". Тъй като и двамата са били под влияние на алкохол и наркотици, "изнасилването" отпада, но остава обвинението за "секс с непълнолетна". Това отрязва пътя му към САЩ, дори за да получи своя "Осар" за "Пианистът" /2003/.

36 години след сексскандала и процеса, Марина Зенович монтира своя документален филм без позиция "за" и "против" присъдата.  Всяка от страните е представена с архивни кадри, интервюта и и коментари на другите без пряко участие - самият Полански отказва, съдията Лорънс Ритенбан е покойник от 1994г., а през 2013г.,вече 50-годишна, "жертвата" Саманта Геймър отдавна е "простила" на миналото и описва своята история в книгата си "Момичето".. .

Режисьорката похватно вмъква кадри от филми на Полански през процеса във времето.

Идеята й да покаже, как скандалните разкрития за известни личности са основно храна за медиите и манипулативно средство в ръцете правораздаващите, всъщност е експлоатирана и от самата нея, подхващайки отново темата, от която главните участници отдавна нямат или никога не са имали нужда.

Златна Романова

"Всеки филм е едно пътуване за мен. Отнема много време, за да го направиш. Междувременно, докато стигнеш следващия,  вече си различен човек. Пораснал си с една или две години." Роман Полански

Акценти