Тес

Защо красотата на една девойка може да е по-опасна от произхода й...

Държава: Великобритания, Франция
Година: 1979
Времетраене: 142 минути
Тес
За продукцията

Драма

Режисьор: Роман Полански
В ролите: Настасия Кински, Питър Фърт, Лий Лоусън, Джон Колин, Лесли Дънлоп, Розмари Мартин, Силвия Коулридж и др.

ФАБУЛА

Красива селска девойка привлича вниманието на двама мъже така, че тя може да бъде любовница на един "аристократ" и съпруга на друг джентълмен...

ФИЛМЪТ


Роман Полански и Жерар Брак адаптират романа на Томас Харди "Тес от рода Дърбървил" в девета поред екранизация на литературата, филмирана още в нямото кино, с последвали версии за голям и за телевизионен екран).

Режисьорът Полански посвещава филма на починалата си съпруга Шарън Тейт.

В ролята на Тес е 17-годишната Настасия Кински, за която славата започва с този филм.

Законни неприятности, процес в САЩ и екстрадиция не позволяват на Роман Полански да снима и в Англия, затова снимките от Дорсет са пренесени във Франция, където е построен декор дори и на Стоунхендж.

*Заради голямата продължителност на филма прожекциите в киносалоните са били с антракт от 20 минути.

СЮЖЕТ


Графство Уесекс, Англия, през Викторианската епоха. Тук живее селската девойка Тес Дърбифийлд - тя е срамежлива и невинна, докато не попада в афера между двама мъже. Всичко започва от местен историк, който споменава, че семейство Дърбифийлд са предци на аристократичната фамилия Дърбървил, прекъсната заради липсата на мъжки наследник. Родителите на Тес решават да я изпратят в имение, където живеят някои си "Дърбървил", за да се възползват от своя произход с наследство. Още с пристигането Тес разбира, че "братовчедът" Алек не е истински Дърбървил, а просто е приел името за социален престиж и удобство.


Разочарована, Тес е раздвоена между желанието на семейството й и отвращението към Алек, който за нейната красота е готов да й предостави лукс срещу някои сексуални удоволствия. Тес може да отстъпи от възпитанието си и да бъде богата, но среща Ейнджъл Клеър - син на свещеник и фермерски ратай. Двамата се влюбват.

За Тес предстои ново раздвоение - да разкрие ли връзката си с Алек, което може да разстрои годеника Ейнджъл или да я запази в тайна, която ще измъчва самата нея...Решението ще промени не една фамилия.

НАГРАДИ
Награди "Сезар", "Златен глобус", от БАФТА - за оператори на Джефри Ансуърт и Гислен Клоке, сценография на Пиер Жюфроа и Джак Стивънс, костюми на Антъни Пауъл; Награди за чуждоезичен филм от критиката в Корея, Лос Анджелис, Бостън, Ню Йорк (1980-1982)

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад