Тес

Защо красотата на една девойка може да е по-опасна от произхода й...

Държава: Великобритания, Франция
Година: 1979
Времетраене: 142 минути
Тес
За продукцията

Драма

Режисьор: Роман Полански
В ролите: Настасия Кински, Питър Фърт, Лий Лоусън, Джон Колин, Лесли Дънлоп, Розмари Мартин, Силвия Коулридж и др.

ФАБУЛА

Красива селска девойка привлича вниманието на двама мъже така, че тя може да бъде любовница на един "аристократ" и съпруга на друг джентълмен...

ФИЛМЪТ


Роман Полански и Жерар Брак адаптират романа на Томас Харди "Тес от рода Дърбървил" в девета поред екранизация на литературата, филмирана още в нямото кино, с последвали версии за кино и за телевизионен екран.

Режисьорът Полански посвещава филма на починалата си съпруга Шарън Тейт.

В ролята на Тес е 17-годишната Настасия Кински, за която славата започва с този филм.

Законни неприятности, процес в САЩ и екстрадиция не позволяват на Роман Полански да снима и в Англия, затова снимките от Дорсет са пренесени във Франция, където е построен декор на Стоунхендж.

*Заради голямата продължителност на филма прожекциите в киносалоните са били с антракт от 20 минути.

СЮЖЕТ


Графство Уесекс, Англия, през Викторианската епоха. Тук живее селската девойка Тес Дърбифийлд - срамежлива и невинна, докато не попада в афера между двама мъже. Всичко започва от местен историк, който споменава, че семейство Дърбифийлд са предци на аристократичната фамилия Дърбървил, чиято линия е прекъсната заради липсата на мъжки наследник. Родителите на Тес решават да я изпратят в имение, където живеят някои си "Дърбървил", за да се възползват от своя произход с наследство. Още с пристигането Тес разбира, че "братовчедът" Алек не е истински Дърбървил, а просто е приел името за социален престиж и удобство.


Разочарована, Тес е раздвоена между желанието на семейството й и отвращението към Алек, който за нейната красота е готов да й предостави лукс срещу някои сексуални удоволствия. Тес може да отстъпи от възпитанието си и да бъде богата, но среща Ейнджъл Клеър - син на свещеник и фермерски ратай. Двамата се влюбват.

За Тес предстои ново раздвоение - да разкрие ли връзката си с Алек, което може да разстрои годеника Ейнджъл или да я запази в тайна, която ще измъчва самата нея...Решението ще промени не една фамилия.

НАГРАДИ
Награди "Сезар", "Златен глобус", от БАФТА - за оператори на Джефри Ансуърт и Гислен Клоке, сценография на Пиер Жюфроа и Джак Стивънс, костюми на Антъни Пауъл; Награди за чуждоезичен филм от критиката в Корея, Лос Анджелис, Бостън, Ню Йорк (1980-1982)

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад