Румен Гечев: БСП предлага само икономически механизми, които работят в ЕС

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Румен Гечев подчерта, че неговата партия се обявява за системна диференциация на ДДС, както е в редица страни в Европа и света. По думите му в повече от 20 държави в Европейския съюз има десетилетна традиция за по-ниски ставка при някои групи хранителни продукти, книги, лекарства.

По отношение на плоския данък положението в света не е по-различно - близо 180 страни са с диференцирани данъци, каза Гечев.

"Няма нито една развита и нито една развиваща се страна, която да се доближава до развитите държави, която да е с плосък данък".

За разлика от световните примери България, която е с плосък данък, стои на последно място по жизнен стандарт в ЕС, изтъкна икономистът и добави, че е бил против въвеждането му от тройната коалиция.

Ще се отнася до плановете на правителството да създаде държавни бензиностанции, Гечев заяви, че по принцип БСП подкрепя всички практики, които съществуват в Евросъюза. В развитите европейски страни има големи и прогресиращи държавни фирми. В този смисъл съпартийците му биха подкрепили подобен ход. Те обаче поставят условия: искат а видят цялостен бизнес план, изготвен от правителството, както и да се уверят в разпределението на горивата в бензиновите складове,защото "те са много по-важни от бензиностанциите".