Румен Гечев: Един от най-големите проблеми от сивата икономика са измамите с ДДС

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според изследване на Global Financial Integrity, публикувано през декември миналата година, България е не само най-бедната страна в ЕС, но и най-корумпираната, каза той и добави, че не опозицията, а международни организации констатират това.

„В бюджета влизат малко над 5 млрд. лв. от акцизи, почти 9 млрд. лв. от ДДС. Това са двете основни пера, които пълнят бюджета. От акцизите най-големи са приходите от горивата, цигарите и от други луксозни стоки. Това е много важно перо. Сивата икономика не е просто някакъв показател. Това са средства, които не влизат в бюджета на държавата“, коментира Гечев.

„Ръстът в приходите идва с растежа на БВП. Приходите от ДДС на горива са нараснали с над 100 млн. лв. през 2017 г. спрямо 2016. Потреблението е по-високо с 3-4%. Един от най-големите проблеми от сивата икономика са измамите с ДДС“, обясни депутатът.

По думите му БАЦИС е една изключително скандална софтуерна система. Той прикани главния прокурор незабавно да разследва кои са тези държавни служители и управленци, които са поръчали софтуерна система на митниците с обща парола, без архивиране на данните.