Румен Радев: Демокрацията в България е в едно критично състояние

Предаване: Панорама

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Румен Радев: Демокрацията в България я застрашават много неща. Застрашава я чувството за несправедливост. Това чувство задушава българите и някои вече излязоха на улицата. Застрашава я корупцията, която е повсеместна. Да добавим ли отчайващото състояние на медиите, където международните организации потвърждават този нисък рейтинг. Мога да добавя и изборните правила, които не дават достатъчно гаранции за честни и прозрачни избори, да не забравим и наистина отчайващо ниското доверие в българския парламент - нашата най-важна институция, което е сериозен фактор за притеснение. Също така прозрачността на вземане на решение. Едноличните решения, касаещи също и бюджета, който се приема със закон. Липсата на отчетност, липсата на отговорност.

Президентът бе категоричен, че не е избран, за да приглася на правителството и по думите му не е опасен плуразмът в политиката , а отсъствието на взаимен контрол между институциите.

Румен Радев: Не приемам това внушение, че виждате ли проблемите в България са в резултат на липсата на диалог между мен и правителството. Ще спомена бедността, несправедливостта, несигурността, които са трупани с десетилетия и които се задълбочиха през последните години. Това прави труден диалога ми с правителството, което не се вслушва в гласа на хората. Мнозинството се отнася оскърбително към протестиращите майки, дава нелепи обяснения за своите апартаменти и скандали. Повишава данъчната тежест на по-бедните и не мисля, че това е покана за диалог към мен и не мисля, че всеки разумен човек вижда в този диалог ключа към решаване на проблемите.

Относно срещата с лидера на БСП Корнелия Нинова, президентът заявява, че е готов да обсъжда визия за бъдещето на България с ясни идеи и реформи за страната, а не с боксуващи, вече приети програми.

Румен Радев: Аз очаквам не програма, а решителна визия за справяне с корупцията по високите етажи на властта. Визия за България е едно от усилията за това и тук всеки гражданин може да даде своя принос. Всяка друга партия с визия може да разчита на моята подкрепа.

Президентът бе категоричен, че трябва да се пресекат възможностите за злоупотреби в нашия изборен процес и да се работи за изграждане на убедителна стратегическа алтернатива, защото неудовлетвореността на гражданите расте.

Румен Радев: Най-важното е да осигурим възможност за широко представителство на гражданите в управленските решения и в контрола над управляващите. На първо място това е да върнем доверието в българските избори, защото те са изключително важен фактор за демократичното формиране и функциониране на институциите и аргументите за отказ от машинно гласуване и от електронно, дистанционно гласуване според мен са несъстоятелни и укорими. Време е да изпълним и едно важно изискване на Венецианската комисия, а именно - да има прозрачност при броенето на бюлетините. Към момента нашият изборен кодекс налага да има предаване онлайн с картина и звук на заседанията на ЦИК и на районните избирателни комисии, но няма такова изискване за секционните избирателни комисии точно там, където става броенето на бюлетините и оформянето на протоколите.

Трябва да се повишат, и то сериозно, изискванията към т.нар. депутатски законопроекти, които напоследък станаха олицетворение на лобизма, продължи президентът.

Според него единственият начин да се върне доверието на гражданите в институциите е въвеждането на много по-активни методи за разкриване и пресичане на корупционни схеми по високите етажи.

Хората ще завишават непрекъснато изискванията си към тези, които ги управляват - образование, капацитет, знания, опит, езици, убеден е държавният глава.

На въпроса дали смята да направи своя партия, Румен Радев отговаря по следния начин: "Като президент не мога да създавам партия, но бих подкрепил всяко усилие за изграждане на демократична политическа алтернатива."

Президентът коментира и отпадането на регламента за мониторинг от Брюксел за съдебната реформа у нас.

Румен Радев: Този мониторинг показа своята безполезност, даже служи като инструмент за политическа подкрепа на една система. Няма кой да оправи българското правосъдие, ако не ние самите. Затова илюзията, че ЕК милее за нашето правосъдие, трябва да я изживеем по-бързо.

Относно проблема със свободата на медиите, държавният глава е на мнение, че има пари от ЕС, с които управляващите си купуват собствения медиен комфорт, а няма ясни критерии за държавната реклама в медиите.

По повод конфликта между Русия и Украйна, свързан с акваторията на военни кораби, Радев заяви, че моряците не бива да плащат цената на политически амбиции.

Румен Радев: Никой няма интерес от милитаризирането на Черно море. Европа не бива да допуска да става заложник на украинските вътрешно-политически амбиции. В този конфликт има повече от две страни и трябва да търсим решение около принципи, а не да посочваме кой е виновен.

Президентът коментира и енергийната стратегия на България и очакванията газопроводът "Турски поток" да мине през наша територия.

Румен Радев: Трябва непременно да завършим интерконекторите, защото само чрез тях можем да постигнем диверсификация и конкурентни цени, но без да се заблуждаваме, че България може да се превърне в енергиен център.

Националният егоизъм се завръща и ние трябва бързо да се адаптираме към този процес, да не се срамуваме да отстояваме своя национален интерес, допълни още Радев.

Българите не вярват на политици, които многократно са ги лъгали и доверието в мен се дължи на факта, че изговарям истината и ще остана верен на този дълг, каза в заключение президентът.