С книга през ваканцията

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ако сте на плажа, топло Ви е и дишате по-трудно, от "Денят започва с култура" Ви съветваме да стоите на сянка с подходящата книга в ръка, защото добрата литература ни помага да дишаме по-свободно. Ако се чудите кои са книгите, с които можете да отидете на плажа, чуйте какви са нашите предложения. В студиото на предаването бяха представители на четири от най-големите издателства у нас всяко, от които представи своя топ 3 книги за лятото. Манол Пейков от ИК "Жанет 45", Надежда Шопова от "Егмонд България", Мария Найденова от изд. "Сиела" и Теменужка Арабаджиева от изд. "Колибри" бяха при нас, за да ни препоръчат книги за ваканцията. Попитахме и трима млади писатели кои са книгите, за които ще отделят време това лято.

Найденова разказа за историята на една жена, която взима решението да направи книжарница. Това е роман за тази част от книжарския бизнес, която хората не виждат. В него се показва колко трудно е в действителност да се сбъдне тази мечта. Става дума за романа „Моята прекрасна книжарничка“ от Петра Хартлиб. Тя разказва за срещата с автори, панаирите на книгите и за живота между книжните рафтове.

Пейков представи най-новата книга на Рая Господинова, създадена заедно с баща ѝ Геогри Господинов. Рая Господинова тепърва излиза на пазара. Книгата се казва "Сватби на животни и неща". В нея има най-невероятни съчетания от животни и предмети, които се женят, и това, което се случва в резултат на тези необичайни сватби. В книгата личи самобитния почерк на Рая, която е съвсем млада, едва на 8 години с малка помощ от нейния баща.

Как любовта може да промени живота ни? Този въпрос поставя Елиф Шафак в романа си "Любов". Тя е и една от най-популярните книги на издателство "Егмонд България". Шопова смята, че на плажа трябва да се четат любовни четива и книги за любов. Тя разказа, че книгата е за това как търсим, как намираме и какво се случва с любовта, след като я загубим.

Историята на Фрида Кало - история за любов, за сълзи и за изкуство. Арабаджиева разказа повече за книгата "Свещена билка" на Ф. Г. Хагенбек. В нея има любов, храна, страст, хумор и приказка. Наред с фактите има много приказност и мистика. Хагенбек успява да избяга от скучните биографии и се концентрира върху образа на Фрида като жена, като буря, като стихия, като ураган, като художник.

"С книга на плажа" е най- новият морски проект на Бургаската регионална библиотека с подкрепата на Община Бургас. На метри от златистия пясък, в изложбеният център "Флора" почитателите на книгата имат възможност да се докоснат и сдобият с най-новото от книжния пазар.