Съдията: 1884 - юлий, август

Има престъпления, но закон без граници няма...Драма

Държава: България
Година: 1986
Времетраене: 90 минути
За продукцията

Сценаристи: Йордан Иванчев, Пламен Масларов

Режисьор: Пламен Масларов

Оператор: Пламен Сомов

Музика: Стефан Димитров

В ролите: Георги Черкелов, Джоко Росич, Цако Дачев, Васил Банов, Пламен Дончев, Ивайло Христов, Калин Арсов, Николай Латев и др.

Смел съдия сам води борба с банда земевладелци в граничен район на Княжеството в разделена България...

"Съдията" не тълкува събития от един от най-съдбоносните моменти от нашата история - Съединението на България след разкъсването й от Берлинския конгрес, а е усещане за едно сложно време на неоправдани надежди и разочарования, предхождащи конкретното историческо събитие".

Вековното робство е разрушено, но надеждите не са оправдани напълно. По силата на Берлинския договор България е разделена на части. Шест години по-късно, в 1884г., тя все още съществува като Княжество България, Източна Румелия, а част от Тракия и Македония остават в пределите на Османската империя. Онези, които са вярвали, че националноосвободителната борба ще ги доведе до република, са разочаровани.

Попарени са и очакванията, че е възможно заедно с националното освобождение да се получат и социални реформи. Мнозина от поборниците на Освобождението не приемат Княжеството с душата и сърцето си и се посвещават на делото на Съединението.

Мястото на действието е Добруджа, годината е 1884. Непознат мъж пристига в малък град в граничните региони на Княжеството. Този мъж се оказва новият съдия. Той трябва да се справи с някои работи, които тормозят околийския град. Банда, поддържана от богат земевладелец, граби в района. Съдията трябва сам да се справи с тях, защото хората са твърде уплашени, за да му помогнат. Но заедно с въдворяването на ред и законност, има и други намерения - да намери средства, с които да подпомогне свои събратя по кауза.

Съдията и неговите приятели - патриоти, успяват да открият златото на бея, управлявал преди години по тези места. Богатството ще послужи за закупуване на оръжие за борците в Съединението. Колко близо са те до решението на историята....