Събитията с най-голям отзвук в изминалия политически сезон

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве
Доц. Стойчо Стойчев, политолог, СУ "Св. Климент Охридски": Чисто съдържателно събитието е, че България се превръща във все по-централен играч в ЕС. Разбира се, за това има благоприятна конюнктура. Просто такава е механиката на вземането на решения, че от Източна Европа и от южните страни от Източна Европа, но и не само, трябва да има един представител там, който да бъде еднакво приемлив за всички и понеже нещата във Вишеградската четворка напоследък доста хулигански вид взеха, отделно съседите ни от ЕС навсякъде около нас силно компрометирани и в Румъния, и в Гърция, това позволи между другото на амбициите и на Борисов, и на Станишев да получат репутацията на хора, които могат да търсят компромиси и могат да търсят баланси, на които може да се разчита в крайна сметка да свършат работата на помирение на воюващи лагери и от това България може само да спечели. Реално ние демонстрираме, че колкото и дискусионни да са тези фигури, разбира се, в българската политика никой не е едностранно приеман за добър или перфектен, но те допринасят за изграждането на международния имидж на България като страна, която активно се включва в тези неща. Иначе от националния дневен ред, разбира се, имотният скандал беше изключително майсторски подбран, измислен, това са теми, които силно въздействат на обществото, защото хората на тема апартаменти са много компетентни.

Иво Желев, изп. директор на социологическа агенция ЕСТАТ: С изключение на "Апартамент гейт" другите са средно или малотрайни теми. През април ние бяхме пуснали един въпрос, който не е публикуван, за това кои са най-големите гафове от началото на годината и там категорично първото място се заемаше от апартаментния скандал, след това бяха предложенията за опрощаване на дълговете на вероизповеданията, главно мюфтийството, разбира се, и на трето място бяха промените в Изборния кодекс. Но "Апартамент гейт" е важен по една много определена причина, тя е, че остава по-трайна следа от другите и че доведе до замисляне много хора, че така не се прави, че подобно поведение се санкционира и в крайна сметка ГЕРБ дадоха свидна жертва в лицето на Цветан Цветанов.Иван Стамболов - Сула, публицист и анализатор: Че беше кампания медийна "Апартамент гейт" беше, защото апартаменти се придобиват по тоя начин и тия условия и т.н. откакто свят светува, сега се случи да се направи това нещо. Ако мен ме питате, безспорно на първо място бих сложил Европейските избори и след това случващото се в БСП, защото това наистина са нещата, те не са толкова панаирджийски и атрактивни, но това са неща, които влияят върху преподреждането на политическата структура на избирателите.

Доц. Татяна Буруджиева, политолог, СУ "Св. Климент Охридски": Какво влияе върху политическия живот? На първо място е онова чисто символното и чисто емоционалното. Това е един образ с "Апартамент гейт", който между другото се възобновява периодично. Ако си спомняте този гейт беше преди десетина години имаше скандал със същата фигура и по същия повод с апартаменти, преди това от реституцията си спомняме скандалите, т.е. апартаментите като образ на лошотията и "гепенето" от страна на политиците са си траен политически образ.
Димитър Ганев, политолог, изследователски център "Тренд": Най-важното събитие абсолютно недвусмислено Европейските избори бяха това по една много проста причина, че Европейските избори и всеки едни избори между другото променят политическата картина без всяко съмнение. В случая политическата картина се промени в полза на управляващата партия и в случая на управляващото мнозинство, което получи своя народен вот на доверие на половината от своя мандат.
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад