Съчиненията на Димитър Талев в 15 тома на издателство "Захари Стоянов"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес в БАН е тържественото честване на 120-та годишнина от рождението на писателя Димитър Талев. То е под патронажа на министъра на образованието Красимир Вълчев. На него ще присъстват официални представители от столична община, академици, професори, кметове, роднини и публика, които обичат творчеството на Талев, обясни Иван Гранитски.

Гранитски представи 15-те тома, в които е събрано почти цялото творчество на писателя Талев, а издателството "Захари Стоянов" е изготвило в последните две години.

"Това е първото пълно събрание на съчиненията на Талев. За справка можем да кажем че предишното събрание излезе преди 40 години - върху него работеха 10 години 50 специалисти. Сега това невероятно издание от 15 тома е дело на Панко Анчев, който е известен наш философ-литературовед. Тук е и неговата най-нова книга, фундаментално изследване за Талев. Цочо Билярски - голям наш специалист по архивите и разчитането. Помощта на Цочо Билярски е за последните томове публицистиката, архивните материали. За пъви път се публикува цялата публицистика на Димитър Талев, която е събрана от вестниците "Македония" и "Зора". Знаем, че той е бил редактор и главен редактор на "Македония" от 1926 до 1932 г. Тук са и много спомени за Талев, критиката за Димитър Талев... Общо взето това е най-доброто досега издание..."

Гранитски окачестви писателя Димитър Талев като епоха. "След Вазов имаме Димитър Талев. Ако нямахме Иван Вазов и Димитър Талев, нямаше да има България".


Владимир Талев - син на писателя Димитър Талев, даде оценка за новото пълно издание на съчиненията на неговия баща: "Това е един плод, който се е родил след усилни действия и той затваря между своите корици едни велики идеи, едно голямо белетристично майсторство, една голяма любов между читатели, почитатели и автор.

По отношение на правата за издаването на съчиненията на Талев, издателят Гранитски подчерта:

"Наследниците - синът на Димитър Талев и внукът Климент Талев упълномощиха издателство "Захари Стоянов" да бъде представител на ексклузивните права на Д.Талев и в България, и в чужбина. След като това се случи преди две години и ние започнахме да издаваме поредицата, се обърнахме с писмо до външно министерство, за да вземат мерки срещу криминалните издания в Македония. Това е точната дума "криминални издания" на "Железният светилник" и на други книги, където директно се фалшифицира Талев. Там навсякъде вместо "българи" се пише "македонци". Подправят "Железният светилник" и на сто места пишат "македонския народ"..."

Оттогава досега външно министерство не дало смислен отговор на това писмо, както и на последвалите го писма. Затова издателството има намерение, при това положение, да се обърне към международни институции в Страсбург и Брюксел, за да осъдят криминалното издаване на Талев в Македония.