Седмица на преговори – рунд втори

Предаване: Панорама, 24.10.2014

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

След втория тур от преговори за съставяне на правителство в студиото на "Панорама" Цецка Цачева от ГЕРБ, Дора Янкова от БСП и Румен Петков от АБВ дискутираха възможностите и проблемите при съставяне на коалиция, която да управлява страната след предсрочните парламентарни избори.

vlcsnap-2014-10-24-21h06m43s70"Докато не всичко е решено, нищо не е решено", цитира лидера на ГЕРБ Бойко Борисов Цецка Цачева. Към този момент сякаш не се получава кабинет на споделената отговорност, ще поясня защо, каза Цачева.

Категорична подкрепа от страна на Реформаторския блок, те имат принципно условие без участието на левицата, на БСП, в един такъв политически кабинет на споделената отговорност. Известно е от медиите за разговорите с  Патриотичния фронт, където също имаме много допирни точки, ние уважаваме тяхното решение да не участват в изпълнителната власт. Това, обаче, е отклонение от формулата, която ние зададохме, каза Цецка Цачева. Подписвайки програма за стабилно управление и подкрепа в парламента, но без участие в правителството, означава контролни функции върху изпълнителната власт, но не се поема отговорността в управлението, подчерта Цачева. На този етап, след като не всичко е договорено, ние сме далече от формулата на кабинета, каза Цачева и поясни: "Бързам веднага да заявя, че към настоящия момент изобщо не е ставало дума още за разпределение на министерски кресла, на ресори."

На въпрос не може ли Патриотичният фронт да бъде заменен, например, с АБВ, Цачева беше категорична, че в политиката такива механични заменки няма как да се правят.

"Ние зачитаме волята на българските избиратели, които отредиха 8 политически субекта да бъдат в 43-то Народно събрание, държавата е в такова състояние след последното управление, че за нас стабилното управление е тогава, когато всички партии отговорно отстъпят от своите програми не чрез изкуствени договорки и безпринципни коалиции, но наистина да се хванем в ръце, защото ни чакат много тежки месеци по много тежки въпроси."

Цецка Цачева подчерта, че след разговорите и изразените позиции на БСП и Реформаторския блок, е много трудно да се постигне очакваната формула за правителство и управление.

vlcsnap-2014-10-24-22h01m50s237По думите на Румен Петков, АБВ, изключително важно е да бъде проведен сериозен международен одит в КТБ. Такъв трябва да бъде осъществен от експерти, на които освен банковата сфера има доверие, така също и обществото. Той припомни, че г-н Ангарски неотдавна е подчертал аргументирано необходимостта банката да бъде оздравена. Останалото ще струва много по-скъпо и на държавата, и на обществото, и на институциите. Трябва да си дадем сметка и за това, че фалитът на тази банка ще бъде удар върху България.

Румен Петков посочи, че лявото не е собственост на една група и допълни, че е дълбоко погрешно някой да се възприема като монополист. Той коментира, че правото на АБВ да съществува самостоялно в лявото политическо пространство, е демократично право. Трябва да бъде направен много сериозен анализ на процесите вляво, ако искаме България да има силна левица.

По отношение на проведените консултации с ГЕРБ той открои като важен напредъкът за бъдещето на българската енергетика. "Ние се обединихме около идеята през 2015 година да има енергийна борса".  Той обясни, че това е инструмент, който ще повлияе много добре на ценообразуването.

vlcsnap-2014-10-24-22h02m35s164Според Дора Янкова от БСП е редно да се направи всичко необходимо да бъдат изплатени на гражданите до 100 000 евро. Тя беше категорична, че от БСП Лява България ще настояват истината за създаването на банката и нейната дейност да бъде извадена наяве. Дора Янкова подчерта, че е наложителен дебат в парламента за мястото на Управителния съвет на БНБ и на финансовия контрол и надзор.

Дора Янкова заяви, че от БСП са участвали в първия етап на разговорите с ПП ГЕРБ и се очаква втори. Тя призна, че българският избирател им е отредил роля на опозиция, но като се има предвид начина, по който протичат разговорите, не бива да се изключва възможността за съставяне на правителство на основата на споделената политическа отговорност.

Янкова каза, че в БСП са необходими дълбоки промени - организационни, кадрови, политически и идейни. Тя увери, че автентичната лява партия в лицето на БСП ще я има.