Станишев: За отпускане на средствата от ЕК ще се изисква национален план

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Сергей Станишев, председател на ПЕС: От месец и половина казвам - България се справи добре с епидемиологичната обстановка в здравен аспект, но мерките на правителството за подпомагане на икономиката, на хората, са фрагментирани, неефективни, непрозрачни, в крайна сметка слаби и като мащаб, и като проникване в реалната икономика.

По тази причина е нужна национална дискусия с всички, които имат отношение към този проблем. За отпускането на парите, които се предвиждат за страните членки на ЕС от Европейската комисия, ще се изисква национален план за икономическо възстановяване. Станишев попита дали искаме този план да бъде приет бюрократично, разработен от министерствата и одобрен само от МС, или искаме той да е максимално консенсусен. БСП има възможност да инициира дискусия, да предложи свои мерки. "Искам БСП да се държи като бъдеща управляваща партия, а не като заядлива опозиция".

Правителството няма достатъчен капацитет да анализира нуждите и да набележи цели в синхрон с европейските, заяви председателят на ПЕС.

На Националния съвет на БСП беше направен опит едно решение на подпис за насрочване на датата на прекия избор, за провеждане на Конгреса, да бъде прегласувано без дискусия. То беше отхвърлено от Националния съвет. Този опит беше противоуставен. Освен това от председателя на Националния съвет Корнелия Нинова беше прочетен доклад - съчетание от анализ за това какво се е случило за три месеца, мерки, които са предлагани от парламентарната група и потенциални мерки, които биха могли да бъдат дискутирани. Станишев призна, че досега не се е случвало доклад на председателя на НС да бъде отхвърлен, но подчерта, че в документа не са се съдържали смислени предложения.

Сергей Станишев, председател на ПЕС: Всъщност Националният съвет отказа да бъде гумен печат за импровизирани инициативи, недостатъчно премислени.

По отношение на подписката, която трябваше да се инициира от БСП, той заяви, че не е срещу такава идея, но иска да види план. Той беше категоричен, че не е представено никакво конкретно предложение за какво е подписката, какъв е времевият хоризонт, колко подписа искаме да съберем, "защото аз не искам БСП да изглежда смешна".

Сергей Станишев, председател на ПЕС: Като председател аз съм този, който инициира подписка за свикване на референдум и ние за 3 месеца събрахме над 750 000 подписа. Това беше едно огромно усилие с много ясен план и много ясни ангажименти - наши като партия, на коалиционни партньори, и общуване с гражданското общество, защото излязохме на улицата 2011 година.

По думите му сега БСП е в ситуация, в която половината от конференциите не са проведени и през летния период трябва да бъдат приключени, за да има легитимен конгрес и да се приключи цикълът отчети-избори, който беше прекъснат от коронавируса.

Сергей Станишев, председател на ПЕС: И най-странното е - това не го бях виждал в историята на БСП, а аз от доста време съм член на Националния съвет, ръководството да инициира проваляне на кворума. Защото изведнъж половината Изпълнително бюро и много от хората, които твърдо подкрепят тази линия, която е на председателя на НС, си тръгнаха и Националният съвет не можа да вземе решение по ключови въпроси - като да приеме отчет за разходите на партията последната година и бюджет за тази година.

Станишев подчерта, че прекият избор на председател трябва да бъде прозрачен, легитимен и неукорим, защото не можем да си позволим някой да го оспорва. В момента има четирима заявили кандидатурите си за председател - Корнелия Нинова, Красимир Янков, Валери Жаблянов и Кирил Добрев. Трима от тях оспориха действията на Избирателната комисия.

Станишев посочи, че има притеснения относно политическата линия, която се налага в БСП - за т.нар. ляв консерватизъм, за обтегнатите отношения с европейското ръководство.

Вижте целия разговор във видеото.

Акценти