Шатовалон

18 - 21 януари, 15.00ч. - БНТ1 18 - 21 януари, 03.25ч. - БНТ1 "Власт и слава"... Вестникът срещу общината. Свободата и силата на печата срещу законите и ходовете на местната власт. В Шатовалон, край бреговете на Лоара, две фамилии водят...

Шатовалон

18 - 21 януари, 15.00ч. - БНТ1

18 - 21 януари, 03.25ч. - БНТ1

"Власт и слава"...

Вестникът срещу общината. Свободата и силата на печата срещу законите и ходовете на местната власт.

В Шатовалон, край бреговете на Лоара, две фамилии водят война да превземат града с предателства и машинации на всички нива:  Берг срещу Ковалик.

Френската реплика на американските любими тв сериали през 80-те /"Далас","Династия"/ -  се появява с "Шатовалон" на Антен-2 и достига феноменален рейтинг в историята на телевизията от 17 млн. зрители още на 2-ия епизод.

Сюжетът:

Общественото мнение е в ръцете на фамилия Берг, собственици на ежедневника "Ла Депеш Репюбликен" в градчето Шатовалон на брега на Лоара. Една сутрин в имението на Берг е открит труп на журналист от вестника. В разследването следите водят към общината по неудобна тема за нов строителен обект. Берг са компрометирани. Започват скандали, лъжи, истини, провокации...Във войната срещу Берг влиза фамилия Ковалик - югославски емигранти, които се надяват да превземат града. Антонен, патриархът на фамилия Берг, е мъртъв. Подялбата на богатството му ще разруши семейното единство. Новият шеф на "Депеш" е любимата му дъщеря - адвокатката Флоранс.  Любовникът й, депутатът Кантен, се самоубива. Обществена кампания провокира драми. Лоби от националната преса атакува вестника. На всички фронтове са заложени капани  - с клевети, финансови трудности, стачка, предателства. Флоранс Берг трябва да се изправи сама, поддкрепяна само от журналиста Траверс. Тя се бори да спаси не само вестника, но и честта - своята и на фамилията и не на последно място - да си възвърне обичта на дъщеря си Александра.

Споменът за сериала живее с музиката на Владимир Козма от песента "Власт и слава" в изпълнение на Ербер Леонар. Успехът на първия сезон е помрачен от фатални събития. На 28 април 1985г., след излъчването на 17-ти епизод, актрисата Шантал Нобел катастрофира с автомобил -  шофьор е известният музикант Саша Дистел. Последствията са тежки за актрисата, точно преди анонсирането на втория сезон на сагата. Инцидентът предопределя съдбата на сериала. Недостига финансиране. Продуцентите не могат да обезпечат гардероба на героинята с висок стандарт - бюджетът на всеки епизод е 2 млн. френски франка.

Фабулата на "Шатовалон" има свой аналог с реална ситуация в Тулуза през 80-те, когато фамилия Бейе, собственици на вестник "Депеш дю Миди" воюва с потомствените кметове на града от семейство Боди. Приликата със същестували събития е такава, че съпругата на починалия Бейе се опитва напразно да забрани излъчването на сериала и да отхвърли асоциациите с действителността като наивни и банални сценарни трикове...

Златна Романова

26-сериен телевизионен филм.

Драма.

Франция, Италия, Великобритания, Люксембург, Швейцария, 1984, 52 мин.

Режисьори: Пол Планшон, Среж Фирдман, Еманюел Фонландоса

В ролите: Шантал Нобел, Реймон Пелегрен, Люк Меренда, Жорж Маршал, Филип Ате, Дени Савиня, Барбара Куписти, Уго Палияй и др.

Шатовалон/епизоди/

 

Акценти

Кампании Виж повече